Ellepték a pályakezdők az álláspiacot

Pénzcentrum2010. augusztus 10. 08:10

Négy egymást követő havi csökkenés után júliusban kismértékben újra emelkedett a nyilvántartott álláskeresők állománya - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által hétfőn közzétett adatokból. Az emelkedés az oktatásból kikerülő pályakezdő fiatalok megugró számával magyarázható és egyébként a szokásos éven belüli változásokkal összhangban van. Kedvező fejlemény, hogy idén mintegy másfélszer annyi új állást jelentettek be a foglalkoztatók, illetve ugyanennyivel volt több a betöltetlen álláshely, mint tavaly júliusban. Továbbra is kedvezőtlen azonban, hogy a tartósan, azaz több mint egy éve nyilvántartott álláskeresők állománya a teljes állomány csaknem egyharmada.

Idén júliusban 4 ezerrel 550 ezer főre emelkedett vissza a nyilvántartott álláskeresők állománya Magyarországon, azaz egy négy hónapos kedvező sorozat szakadt meg. Amint arra az alábbi ábra segítségével is felhívjuk a figyelmet és az ÁFSZ is kiemeli az összefoglalójában: az állományváltozás döntő részben a pályakezdő álláskeresők számának emelkedésével (8 ezerrel 54 500 főre) függ össze, ez pedig az iskolai év végéből következik. "Júliustól jellemző, hogy a közép és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelentkeznek a munkaügyi központokban és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz. A belépési forgalom egy hónap alatt 19,6%-kal emelkedett, ezen belül az első alkalommal belépők száma 75,4%-kal volt magasabb, mint júniusban." - olvasható a jelentésben Az iskolát befejező pályakezdők munkaerőpiacon való megjelenésével a pályakezdők körében többlet-munkaerőkínálat mutatkozott, míg a nem pályakezdők csoportjában többletmunkaerő keresletről beszélünk.


Amint az alábbi ábrán látjuk, a nyilvántartott álláskeresők állományának júliusi emelkedése nem meglepő jelenség: a szokásos éven belüli lefutással összhangban van, sőt most minimálisan kisebb volt júliusban az emelkedése aránya, mint a válságot megelőző évek átlagában. Ez alapján továbbra is összességében pozitív munkaerőpiaci fejleményekről, illetve trendfordulóról beszélhetünk, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett, 11,1%-ra csökkent munkanélküliségi rátája is jelez.

2010.07.28 09:36
Fél éves csúcson a foglalkoztatottság - vannak azért rossz hírek is


A jóval több mint félmillió fős álláskereső tábor számára csak minimálisan jó hír, hogy az ÁFSZ adatai szerint júliusban az újonnan bejelentett álláshelyek száma (30 ezer 500) közel 50%-kal volt több, mint egy éve. Az újonnan bejelentett állásoknak éppen a fele volt államilag nem támogatott jellegű.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén nem ad nagy nyugalomra okot az álláskeresők népes táborának az, hogy a július végén kiközvetíthető állások száma (60 ezer) szintén mintegy 50%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit, mindenesetre a munkaerőpiaci kereslet élénkülését jelzi tavalyhoz képest.


A nyilvántartott álláskeresők 550 ezer fős állománya kapcsán pozitív, hogy maga az állomány is csökkent tél óta, másrészt (államháztartási szempontból) kedvező, hogy mérséklődött a szociális ellátásban, illetve álláskeresési támogatásban részesülők állománya, miközben az ellátatlanok állománya lényegében stagnált. Egy éves összevetésben az mondható el, hogy
az álláskeresési ellátottak esetében 14,0%-os állománycsökkenés következett be, míg a rendelkezésre állási támogatásban részesülőké 12,3%-kal bővült.


Végül érdemes megemlíteni, hogy a csoportos létszámleépítéssel érintett új állástalanok száma továbbra is alacsonynak (815 fő), a válságot megelőző időknél is kedvezőbbnek számít.

Címkék: