Könnyen alkotmányellenes lehet a bérplafon és a végkielégítés adója

Pénzcentrum2010. augusztus 3. 09:32

Jelentős esélye van annak, hogy ha az Országgyűlés által már elfogadott, a közszféra bérplafonjára, illetve a kétmillió forintnál nagyobb összegű végkielégítésekre vonatkozó törvényeket megtámadják az Alkotmánybíróságnál, akkor azok nem állják ki az alkotmányosság próbáját - nyilatkozta Zara László a Napi Gazdaságnak.

A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint aggályos, hogy mind a bérplafonról szóló rendelkezések, mind pedig a 60 napon túli 2 millió forint feletti végkielégítések 98%-os adója visszamenőleges hatállyal lépne életbe. Előbbi idén március 1-jétől, utóbbi pedig 2010. január 1-jétől lenne hatályos.

Az adószakértő azt a kérdést is felveti, hogy mennyire ütközik a jó erkölcsbe a magas fizetés, illetve végkielégítés, és szerinte a nemrég végrehajtott alkotmánymódosítás ellenére is kérdéses, hogy a különadó átmegy-e az Alkotmánybíróság kontrollján.

A jogszabályokat más gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokkal együtt július 22-én fogadta el az Országgyűlés, és jelenleg az Országgyűlés elnökének aláírására várnak. A leköszönt házelnököt helyettesítő Lezsák Sándor augusztus 6-án küldi el a törvénycsomagot az aznap hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Címkék:
házelnök,