95(!) Tescóban vizsgálódnak a munkaügyi felügyelők

Magyar Nemzet2010. július 28. 08:32

19 megyében, 95 áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89 500 forintos szakmaibér-minimumot - értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket.

A cégnél különböző zónákat alakítottak ki az adott munkakörhöz rendelt bérekről, így a Tesco áruházaiban a pénztárosok 80 000, 83 000, illetve 88 300 forintot keresnek, attól függően, hogy az ország mely részén található az áruház.

Korábban a Suzukinál, a Hankooknál uralkodó állapotoktól volt hangos a média, most pedig a Tesco került a figyelem középpontjába, miután a rendőrség nyomozni kezdett a dolgozók túlórapénzeinek ügyében.

A Tesco közleményben reagált a lap cikkére.

A közlemény szerint a Tesco minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatunknál alkalmazott bérrendszer is megfelel a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatályos jogszabályok szerint (A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 21/2010. (V.14.) NFGM rendelete az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről) a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem.

Az ügy jogelőzménye, hogy a 2006 július 1-én hatályba lépett 2005. évi CLXIV Törvény a Kereskedelemről a szakképzettséget illetően utalt az 5/1997 évi IKIM rendeletre, mely szintén nem sorolta a pénztárosi pozíciót a szakképzettséget igénylő munkakörök közé. Ezt két bírósági végzés is megerősítette.

A vállalat nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el.

Címkék: