Feljelentették a magyar Tescót: százmilliós hiba a dolgozók kárára?

Magyar Nemzet2010. július 14. 08:32

Amennyiben a gyanú megalapozottnak bizonyul, úgy dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el a Tesco Global Áruházak Zrt. A Pest Megyei Főügyészség hamarosan dönthet arról, hogy elrendeli-e a nyomozást az ügyben, amelyben eredetileg sikkasztás és adócsalás miatt tettek feljelentést -írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az áruházláncnál a papír alapú munkaidő elszámolásról elektronikus módszerre álltak át, de abban kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését. A rendkívüli munkavégzésért - ilyen például, ha hét napon belül áttervezik valakinek a rendes munkaidő-beosztását- a napi bér ötven, vagy száz százaléka járna. Amennyiben a gyanú beigazolódik, 2009. februárig visszamenőleg az "elcsalt" összeg elérheti a 700 millió forintot.

Az ügy a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysághoz került, akik egy részét átadták a vám- és pénzügyőrségnek, részben viszont elutasították a feljelentést. Az elutasítás miatt a vám- és pénzügyőrség a Pest Megyei Főügyészséghez fordult, az ügyészség várhatóan a nyomozás lefolytatását fogja elrendelni.

Iglódi-Csató Judit, a Tesco szóvivője a lapnak elmondta: dolgoznak rajta, igyekeznek megoldani a problémát. A szóvivő elismerte: az új elektronikus munkaerő-nyilvántartást végző programjuk egyelőre valóban nem tudja kezelni a hét napon belüli áttervezéssel kapcsolatos adminisztrációt, így az ezért járó plusz juttatást nem fizették ki.

Címkék:
rendőrfőkapitányság,