Kezdődik az APEH és a VP összevonása

Pénzcentrum2010. június 23. 08:47

Várhatóan csütörtökön vagy pénteken jelenti be a kormány, hogy a vám- és pénzügyőrség fölé kinevezik kormánybiztosnak Vida Ildikót, és Béndek József lesz átmenetileg az országos vámparancsnok - értesült a Népszava.

A lap szerdai számában megjelent írás szerint a vámszervek 2011. január elsejétől olvadnának be az adóhivatalba, és az összevont szervezet elnöke Vida Ildikó lesz, aki az előző Orbán-kormány idején az APEH elnökhelyettese volt, Simicska Lajos lemondása után pedig a szervezet elnöke. Az összevont szervezetben öt elnökhelyettes lesz, egy a vám, egy a nyomozati és három az adóellenőrzési tevékenységért lesz felelős. A vámügyek felelőse Béndek József lehet - írja a lap.

A várhatóan csak 2011 első negyedévében létrejövő adórendőrséghez kerülne a VPOP-tól minden adóval összefüggő bűncselekmény, míg az APEH-VPOP-nál maradna a csempészet és a jövedéki termékek vizsgálata.

A Népszava információi szerint a jelenleg érvényes szabályok alapján Szikora Jánosnak, az APEH elnökének - aki 2005 óta tölti be e tisztséget - végkielégítése mintegy 43 millió forint lenne, míg Nagy János vámparancsnoknak - aki 2003 óta dolgozik ezen a poszton - 50 millió forint feletti összeg járna. Ha azonban életbe lép az a törvény, amely 98 százalékos adóval sújtaná a végkielégítések kéthavi fizetés feletti részét, mindkét vezető lényegesen kisebb költséggel elmozdítható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

(MTI)

Címkék:
vida józsef, simicska,