Gyes visszaállítás: vannak nyitott kérdések

Pénzcentrum2010. június 18. 08:32

Kormányzati forrásokból többször is elhangzott, hogy első intézkedéseik között visszaállítják a 3 éves gyest, de csak 2012-től. Az azonban még kérdés, hogy mi lesz az ez idő alatt születendő gyerekkel. Ezek a hektikus döntések rosszat tesznek a családok gyermekvállalási hajlandóságának - mondta a Klubrádiónak Pataki Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke.

Az elnök  elmondta, a kormány szakmai indoka az, hogy akkor jut oda a jelenlegi gyedes korosztály, ekkortól adnák meg visszamenőleg az anyasági juttatást. A visszaállításkor azonban nem jelentek meg a korrekt érvek, hogy kiknek milyen körülmények között és mikor érdemes meghosszabbítani a gyest és a gyedet.

Az anyák sem egyforma anyagi lehetőségek között élnek, a nagyvárosi jobban kvalifikált nők valószínűleg hamarabb visszamennek dolgozni, szemben az elmaradottabb térségben élőknél. Emellett tévedés, hogy az egy évig járó anyasági juttatás segély lenne - hívta fel a figyelmet Pataki Éva.

Az elnök szerint az is fontos lenne, hogy tudjanak az anyák választani, hogy hol helyezik el gyermeküket, milyen munkát és mennyi ideig választanak a későbbiekben a gyermek nevelése alatt. Ezt a kérdést eddig senki nem vizsgálta, ami viszont problémás.

Címkék: