Csúszhat a 98%-os büntetőadó és több adótörvény

Pénzcentrum2010. június 16. 09:02

Sürgeti az idő a kormányt, mivel amennyiben nem nyújtják be azonnal a tervek szerint júliustól hatályos jogszabályokra vonatkozó módosító javaslatokat, úgy csúszhat a változások életbe lépése. Ezek közé tartozik a kis adók megszüntetése, a sávos társasági adó kiterjesztése, de a 60 napon túli végkielégítésekre és jutalmakra vonatkozó 98%-os büntetőadó is - írja a Napi Gazdaság.

Késésben van a kormány az adótörvények benyújtásával, legalábbis ha tartani akarja magát ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy bizonyos módosítások már július elsejétől hatályba lépnek. A fent részletezett adónemeken túl a bankokat, biztosítókat terhelő adó hatályba léptetése is 2010-ben várható, ám azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor.

A javaslatok életbe lépéséhez minimum három hétre van szükség, sürgősséggel ugyanis elvileg egy hét alatt le lehet zavarni az általános és részletes vitát - bár ez nem elegáns, az alkotmány sorainak megfelel -, amelyet a szavazás, további egy hét után pedig a zárószavazás követ. Amennyiben sürgős kihirdetést is kér a kormány a köztársasági elnöktől, a zárószavazást követő néhány nap után meg is jelenhet a törvény a közlönyben. Ennél több idő az adócsökkentések és a sávhatár kitolása esetében nem kell, hiszen az adózók számára kedvező módosítást akár azonnal hatályba lehet léptetni.

A végkielégítések és jutalmak megadóztatásával kapcsolatban bonyolultabb a helyzet. Amellett hogy több szakértő szerint is fennállnak alkotmányossági aggályok - ráadásul az Alkománybíróság (Ab) szereti visszadobni azokat a törvényeket, ahol megfelelő szabályozás híján a túladóztatás eszközéhez nyúl a mindenkori kormány -, eleve nem lehet azonnal hatályba léptetni a szabályozást. Itt ugyanis már szükséges a hatálybalépést megelőző 45 napos felkészülési időt is figyelembe venni, amit az Ab maga határozott meg.

Feszített tempó mellett is kicsúszott a kormány a határidőből, hiszen elsejéig már csak két hét van. Vagyis vagy azonnal beterjeszti a javaslatokat a kormány az országgyűlésnek, vagy veszélybe kerül a július elsejei hatálybalépés. A törvényalkotási menet egyébként még most is döcög, hiszen a javaslatokat egyelőre képviselők nyújtják be és nem a kormány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feszes tempó azért is fontos lenne, mert a 10%-os kedvezményes adókulcs kiterjesztésére 500 millió forint adóalapig, illetve a tíz kis adó kivezetésére a vállalkozásoknak is fel kell készülniük. Itt még nem tisztázott, hogy a kormány évközbeni vagy visszamenőleges módosítást tervez-e. Ha évközbenit, akkor a vállalkozásoknak majd ketté kell bontaniuk az idei évet, és az első felét a korábbi, a másodikat pedig az utóbbi szabályok szerint kell kezelniük. Ha a módosítás visszamenőleges lesz, akkor pedig már a júliusban esedékes előlegeknél is figyelembe kell venni az új szabályokat.

Címkék: