Nyugdíjba vonul Gesztesi! Mennyit kap majd havonta?

Pénzcentrum2010. június 14. 04:50

Nyugdíjba vonul Gesztesi Károly. A színművész 40 ezer forint nyugdíjat kap az államtól, ám jövője miatt aligha kell aggódnia. Nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám bizonyos közterheket már nem kell fizetnie. Ha évente 1,3 millió forintnál többet keres, akkor legfeljebb lemond a nyugdíjáról.

Októbertől, 47 évesen nyugdíjba vonul Gesztesi Károly színművész, a Jóban-Rosszban című tévésorozat sztárja. Lépését az teszi lehetővé, hogy egy törvény értelmében aki 25 évet tölt el művészként a pályán az korkedvezménnyel nyugdíjba mehet. Gesztesi negyvenezer forint körüli nyugdíjat kap majd, ám a jövője miatt nem aggódik. Túl sok pénzt nem fogok kapni, de nem is ez a lényeg. Van ugyanis egy csomó olyan jelentős fizetnivaló, amelyet ezentúl nem kell lerónom - árulta el Gesztesi, a Bors című bulvárlapnak. Nyugdíjasként ugyanis tovább dolgozik majd, ám többek között nem kell a munkaerő-piaci és tb-járulékot fizetnie.

Az elmúlt hetekben több művészről is kiderült, mennyi nyugdíjat kap. A fél éve nyugdíjba vonuló Vikidál Gyulának havonta 44 ezer, Nagy Ferónak 30 ezer, a saját bevallása szerint járulékait mindvégig fizető Korda Györgynek pedig 28 ezer forint nyugdíjat folyósít az állam. Persze egyik híresség sem a nyugdíjából él.

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak? Kattints!

A jogszabály szerint Gesztesi nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám ha az adott év január 1-én érvényes minimálbér (ez jelenleg 73500 forint) tizennyolcszorosánál, azaz 1,3 millió forintnál többet keres, akkor az adott év végéig le kell mondania a 40 ezer forintos nyugdíjáról. Aligha kétséges, hogy Gesztesi Károly az 1,3 millió forint többszörösét keresi meg nyugdíjasként, így 40 ezer forintos állami nyugdíjára biztosan nem szorul rá egy darabig. Döntésének így biztosan adóoptimalizálási oka lehet.

Bár ők állnak a reflektorfényben a színészeknek és énekeseknek sok követője akad. Magyarországon jelenleg 3 millió nyugdíjas van, köztük 600 ezren olyanok, akik a korhatár elérése előtt mentek nyugdíjba. A fiatal nyugdíjasok ráadásul nem is keresnek rosszul. Hazánkban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 1317 olyan nyugdíjas van, akik 1970 és 1974 között születettek, azaz 36-40 évesek. Ők átlagosan 154 ezer forint állami nyugdíjat kapnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait! Kattints!

 

Címkék: