Szikora: nem elvetendő az APEH és a VP összevonása

Pénzcentrum2010. június 2. 09:47

Az elmúlt több mint öt évben folytatott elnöki tevékenységéről, az állami adóhivatal és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) összevonásáról valamint személyes jövőjéről kérdezte Szikora János APEH-elnököt a Magyar Nemzet.

Az állami adóhivatal elnöke a lapnak elmondta, hogy az APEH ügyeinek átadás-átvétele tegnap megtörtént. Az eljárás során személyi kérdések nem kerültek szóba, így arról sem esett szó, hogy a jövőben ki irányítja majd az APEH-et. Amennyiben távoznia kell a hivatal éléről, Szikora úgy véli, hogy ismereteit és vezetői tapasztalatait a közszférán kívül is hasznosíthatja. Az APEH és a VP szervezetének egységesítéseséről pedig úgy fogalmazott: semmiképp sem elvetendő, az utóbbi időben a világ számos pontján összevonták a pénzügyi ellenőrző szerveket.

2010.05.18 13:38
Összeolvad az APEH és a VPOP (2.)

2010.05.26 08:17
2011-ben startolna az összevont APEH-VPOP

Alapvetően pozitívan értékelte az állami adóhivatal elmúlt fél évtized során folytatott tevékenységét az APEH elnöke. A hivatali ideje alatt történt egyik legfontosabb eredményként azt emelte ki, hogy az elmúlt évek során teljessé vált a társaságok elektronikus bevallási rendszere, és mára a magánszemélyek is adózási teendőik egy jelentős részét intézhetik az interneten keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyetlen kudarcának, utólag vitatható döntésének a budapesti és Pest megyei illetékhivatali ügyek átvételét tartja Szikora. Az a döntése, hogy az ország központi régiójában csak fokozatosan olvasztották be az illetékhivatalokat az APEH szervezetébe, közrejátszhatott abban, hogy a fővárosi és Pest megyei illetékügyek a vártnál jobban elhúzódtak.

Az APEH elnöke ugyanakkor nem tartja személyes kudarcának az idén márciusi, APEH dolgozók által szervezett demonstrációt. Az adóhivatal állományának egy jelentős része akkor azért vonult a Pénzügyminisztérium elé, hogy hangot adjon a hivatalnál - a 13. havi bér, valamint a mozgóbér egy jelentős részének kiesésével - 2008-ról 2009-re bekövetkezett éves szinten átlagosan 20%-os reálbér-csökkenésnek. A bércsökkenés a válság miatt mérséklődő adóbevételeknek tudható be, a munkatársak pedig fegyelmezett keretek között demonstráltak a keresetcsökkenés ellen - fogalmazott Szikora.

Címkék: