Pironkodva iszunk sokat

Pénzcentrum2010. május 26. 12:32

Sokat isznak a magyarok, de nem merik bevallani. Legalábbis ez derült egy most elkészült, az összes uniós tagállamot vizsgáló felmérésből. A mostaniban a megkérdezettek maguk ítélték meg a fogyasztásukat, tavaly viszont az eladási adatokból számoltak. Önmaguk szerint 10-ből 4 magyar anti-alkoholista, a korábbi összesítés szerint viszont mindenkire 14 liter tiszta szesz jut évente.

A magyarok többsége nem meri bevallani, hogy gyakran iszik alkoholt. Egy fogyasztási adatokból összeállított tavalyi felmérés szerint ugyanis minden magyarra évi 14 liter tiszta szesz jut. Egy most elkészült vizsgálat kérdéseire válaszolva viszont 10-ből 4-en azt mondták, hogy egyáltalán nem isznak.

Mindazonáltal nem a magyarok a legszemérmesebbek. Saját bevallásuk szerint a portugálok 42, az olaszok 39 százaléka absztinens, pedig az eladások alapján ők is az élmezőnyben vannak. Ahogy a dánok vagy a svédek is, de ők be is ismerik, hogy isznak.

A válaszadók 31 százaléka szerint akkor se vennének kevesebb alkoholt, ha többe kerülne. Viszont 10-ből 8-an úgy vélik, a cigarettákhoz hasonló elrettentő címkék hatásosak lennének.

Évente 195 ezren halnak meg az EU-ban a túlzásba vitt ivászat miatt. Ezért a Európai Bizottságnál azt tervezik, hogy felemelnék például a korhatárt az alkoholos italok eladásánál, és csökkentenék a megengedett alkoholszintet a fiatal vagy tapasztalatlan vezetőknél.


LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Független Hírügynökség

 

Címkék: