APEH: vészhelyzet esetén nem kell indokolni a bevallás csúszását

Pénzcentrum2010. május 18. 18:47

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adózóknak nem kell részletesen indokolniuk, és igazolással alátámasztaniuk, hogy miért mulasztották el a május 20-i adóbevallási illetve adóbefizetési határidőt. Ettől függetlenül késedelmes bevallás illetve befizetés esetén az igazolási kérelmet nekik is be kell nyújtaniuk az APEH-nek a csúszással kapcsolatban.

Hazánkban tapasztalt időjárási körülmények által előidézett okok következtében előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni bevallási és/vagy befizetési kötelezettségének. Ez esetben lehetőség van az akadály elhárultát követően a bevallás benyújtásával, illetve befizetéssel egyidejűleg indokolással ellátott igazolási kérelmet benyújtani, amellyel adózó kimentheti a késedelmét.

Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett veszélyhelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás - áll az APEH tájékoztatójában.

Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papír alapon kell eljuttatni az adóhatósághoz. Az APEH bevallási postacímei a következő linkre kattintva tekinthetők meg: Hova küldjed az adóbevallásod? Itt az APEH címlistája!

Az igazolási kérelem elküldésével az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint.

Az adóhatóság által ajánlott igazolási kérelem az APEH honlapjáról erre a linkre kattintva tölthető le.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További adóbevallással kapcsolatos cikkek:

Figyelem! Már csak néhány nap maradt hátra - Jön az év legfontosabb határideje

Vagyonadó: ennyit fizet a szomszédod a 170 lovas verdája után

Mire figyel az APEH májusban? - Infók az szja bevallásról

Címkék:
vagyonadó,