Családi pótlék, gyes, szociális segély: itt vannak az új elképzelések!

Pénzcentrum2010. május 11. 13:02

Vázolta a családi pótlékra, a szociális segélyre és a gyermekgondozási segélyre (gyes) vonatkozó elképzeléseit Soltész Miklós, a szociális területért felelős leendő államtitkár.

A szakpolitikus szerint részvételre biztató lesz a családi pótlék új rendszere, a támogatásért cserébe tenni is kell majd valamit. A tervezett módosítás értelmében, akik nem járatják rendszeresen iskolába a gyermeküket, azoknál átalakítanák a juttatási rendszert.

Ez nem a juttatás megszüntetését jelenti, hanem egyfajta ösztönző lesz a szülők számára, mely szerint érdemes a gyermeket iskolába járatni. A tervezet kidolgozása során felismerték, hogy ezeket a sokszor egyébként is nagyon szegény családokat nem lehet még nagyobb nyomorba dönteni, de a társadalmi szolidaritás jogos elvárásaira figyelmeztetni kell őket.

A leendő államtitkár azt is jogos elvárásnak nevezte a társadalom részéről, hogy ha valaki valamilyen támogatást, például szociális segélyt kap, akkor cserébe tegyen valamit, az iskoláskorú járjon iskolába és tanuljon, a felnőtt pedig közmunkában vegyen részt, vagy fejlessze magát.

Az új családpolitikai rendszer több elemből áll majd, a gyermekgondozási segély (gyes) adott esetben 3 évre történő visszaállítása mellett tervezik az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának megteremtését, valamint a családi adózás bevezetését is.

Címkék: