Papíron 16% volt a társaságok adója - Valójában jóval kevesebb

Pénzcentrum2010. április 23. 09:32

A törvényben szereplő társasági adó és különadó mértékéhez képest jóval kevesebb adófizetési kötelezettsége volt sok vállalatnak, köztük a legnagyobb tőzsdei cégeknek is. A valós adóterhelés nagyjából 10% körül alakult a korábbi években - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Egészen 2009. év végéig a társasági adóról és osztalékadóról szóló (tao) törvény alapján főszabály szerint a pozitív adóalap 16%-át kellett a cégeknek adóként a költségvetésbe befizetniük. 2006 szeptemberétől pedig az adózás előtti eredmény után további 4%-ot különadóként kellett az államnak leróni. A különadó idén január 1-jétől ugyan megszűnik, a társasági adó alapja azonban 16%-ról 19%-ra emelkedik. A kérdés csak az, hogy az új 19%-os kulcs ténylegesen mekkora adóterhelést fog jelenteni a vállalatoknak.

Az előző évek tapasztalatai alapján 19%-nál jóval alacsonyabb lesz a valós terhelés mértéke. Az előző évek adószintje ugyanis 8 és 12% között alakult, mely csak részben köszönhető az 50 millió forint adóalapig - különböző feltételek teljesülése esetén - alkalmazható 10%-os kedvezményes kulcsnak.

A milliárdos adóalapot elkönyvelő cégek számára a kedvezményes kulcs már korántsem csábító lehetőség. Sokkal hatékonyabban csökkenthetik adófizetési kötelezettségüket a különböző jogcímeken kapott adókedvezményekkel. Ezek közül a legjelentősebb a társasági adó fizetése alól teljes mentességet nyújtó beruházási adókedvezmény. Egy névtelenül nyilatkozó adózási szakember a lapnak elmondta, hogy még mintegy 40-50 magyarországi vállalat van, mely az uniós csatlakozás előtti időkről ilyen, 100%-os társaságiadó-kedvezményt élvez egészen 2011 végéig. Az ilyen típusú adókedvezmény eléréséhez a társaságoknak 10 milliárd forint egyszeri beruházást kellett vállalniuk - tette hozzá a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Maximális adókedvezményt élvező társaság például a tőzsdén jegyzett Richter gyógyszergyártó cég, mely 2004. január elseje óta nem fizet társasági adót. Azonban nem csak beruházási kedvezménnyel lehet(ett) adót csökkenteni. A társasági adótörvény - bár 2010-ben több pont is kikerült - számos adóalap csökkentő tételt ismer, a megszűnő különadó alapját pedig a kutatás-fejlesztés költségeivel tudták a cégek korábban jelentősen leszorítani.

Címkék:
gyógyszergyártó cégek,