Kevesebb a nyugdíj, mint amennyi a kényelmes öregkorhoz kellene

Pénzcentrum2010. április 7. 10:02

Felmérések szerint a magyar átlagnyugdíj körülbelül 30%-kal kevesebb annál, mint amennyi a kényelmes öregkorhoz elegendő lenne. Ettől még a szlovákoknál és a lengyeleknél is jobb a helyzet, náluk 5-16% közötti a hiány - írja a Népszabadság.

Az év első hónapjában 10 081 nyugdíjas kérte ellátásának külföldre utalását, ez a magyar nyugdíjasoknak alig 0,3%-a, s számuk évről évre fogy. A nyugdíjfolyósító összesen 55 országba utal magyar jogosultság alapján nyugdíjat. Akadnak közöttük olyan országok, mint Ghána, Irak, Nigéria, Suriname, Szenegál, Nigéria, Paraguay, Peru, Venezuela vagy Uruguay.

A magyar állampolgárok 1997-től kérhetik nyugdíjuk külföldi pénzintézeti számlára való utalását. A nem túl bonyolult kérelemnek a tényközlésen kívül tartalmaznia kell a külföldi pénzforgalmi szolgáltató adatait. A tartósan külföldön tartózkodó ellátottnak minden év márciusában adategyeztetést kell végeznie a nyugdíjfolyósítóval. Nem elég kitölteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványt, hanem hitelesíttetnie is kell egy közjegyzővel, külföldi hatósággal, illetőleg hazánk külképviseletével.

A külföldön élő ellátottak nyugdíja körülbelül 25-30%-kal elmarad itthon maradt kortársaik ellátásától, de amennyiben dolgoztak néhány évet külföldön, úgy a két nyugdíj összege jóval meghaladhatja a magyarországi átlagot, gondoljunk csak a svéd-modellre és a garantált alapnyugdíjra.

A külföldre költöző nyugdíjasoknak számolni kell azzal, hogy a magasabb megélhetési költségek miatt nem ér annyit a pénzük, mint itthon. A Mercer felmérése szerint Mexikóváros és Johannesburg kivételt képez ez alól, de a magyar átlagnyugdíj Tokióban például még a felét sem érné. A világ számos országában jóval nagyobbak a megélhetési költségek, mint itthon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar nyugdíjasok a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által készített lista szerint leginkább a tengerentúlra vágynak. A magyar jogosultság alapján külföldre utalt ellátások fele az Amerikai Egyesült Államok, illetve Kanada valamelyik pénzintézetében vezetett számlán landol.

Címkék:
venezuela,