Elnyomott nők! Aki gyereket vállal, nem megbízható!

Pénzcentrum2010. március 8. 16:25

Bár Európában már jelentősen csökkent az eltérés a férfi és női átlagfizetések között, a kormányzat képviselői és cégvezetők még mindig találhatnak megoldandó feladatot a nemek közti esélyegyenlőség terén.

A dolgozó nők aránya ugyan folyamatosan növekedett az utóbbi évek során - az OECD tagországok összes munkaképes nőtagjának 62 százaléka dolgozik -, az átlagos fizetésük azonban még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké. Míg a munkavállaló hölgyek egynegyede részmunkaidőben dolgozik, addig a férfiaknak alig 6 százaléka vállal ilyen formában munkát - derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb tanulmányából.

A fizetési eltérések országonként elég eltérőek. Japánban és Koreában például 30 százalékkal magasabb a férfi átlagfizetés a nőinél, míg Belgiumban és Új-Zélandon ez az arány már csak alig 10 százalék. Az eltérések egyik oka, hogy a nők általában alacsonyabb beosztásban dolgoznak, mint a férfiak.

Az eltérés másik oka a gyermekvállalás, szülés után ugyanis a legtöbbször még mindig a nők maradnak otthon a gyerekkel, hiába van lehetőség egyre több országban arra, hogy az apa vigyázzon a kicsire, míg anya dolgozik. Márpedig amíg a nők a gyerek kedvéért hosszabb időt otthon töltenek a munkaadók nem tekintik őket olyan elkötelezettnek a karrierjük mellett, mint a férfiakat, vagyis kevesebbet is fognak invesztálni abba - így a tanulmány.

A nők pedig amúgy is több időt fordítanak gyermeknevelésre, illetve az idős rokonok látogatására, mint a férfiak. Az eltérések itt is országonként változnak, Japánban és Törökországban például 4-6-szor több időt töltenek a nők a rokonság köreiben, mint a férfiak.

A szabadidős tevékenységek területén is tapasztalhatóak jelentős eltérések. Míg Norvégiában például csak napi néhány perccel többen lazítanak a férfiak, mint a nők, addig Olaszországban a különbség eléri a 80 percet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövedelmi különbségeknek köszönhetően a nők könnyebben kerülnek a hivatalos szegénységi küszöb alá, mint a férfiak, különösen öregkorukra: a 66 év feletti hölgyek 20 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a szegények közé, mint a férfiak, 75 év felett ennek valószínűsége 70 százalékkal haladja meg a férfiakét.

Aki pedig nem lenne meggyőződve arról, hogy a férfi-elnyomás egy világméretű összeesküvés, annak figyelmébe ajánljuk a Konspirációs Teóriák-blog mai, nőnapi bejegyzését! Sok boldogságot a hölgyeknek!

Címkék: