A szuperbruttó nem vonatkozik az ekhós jövedelemre

Pénzcentrum2010. február 1. 08:47

Bonyolultabbá válik az idén az ekhós bérek kiszámítása, ráadásul ez a kör az adócsökkentésből sem érez majd sokat, sőt egy kis ráfizetésre kell számítaniuk. 2010-től a munkaviszonyból származó jövedelem a szuperbruttó szerint adózik, miközben az ekhós részre nem vonatkozik ez a szabályozás - írja a Napi.

A 2010-től hatályos jövedelemadózás - mondhatni természetesen - a normál munkaviszonyra lett optimalizálva, nem pedig a speciális adóztatás alá eső körre. Ennek eredményeképpen a nettó bér kiszámítása bonyolultabbá válik, az ekhósok terhe pedig növekszik néhány ezer forinttal.

A rendszer azért lesz körülményesebb, mert külön kell kezelni az ekhós és a munkaviszonyos bért - hiszen az ekho csak egy adózási forma, és nem keletkeztet jogviszonyt, szükség van valamilyen, az szja-törvény alapján értelmezhető jogviszonyra - ez praktikusan a munkaviszony és az abból származó jövedelem. Vagyis az ekhósok bére áll egy munkaviszonyos részből - ez többnyire a minimálbér összegét jelenti - és egy ezen felüli ekho szerint adózó részből.

2010-től a munkaviszonyból származó jövedelmet a szuperbruttó szerint kell számítani, azaz a bért fel kell szorozni 1,27-tel, az ekhós rész kiszámítása viszont nem változik. Ez önmagában csak egy számítással toldja meg az eddig sem túl egyszerű rendszert, vagyis akár azt is lehet mondani, érdemben nem változik semmi.

A szuperbruttó szabályozása azonban más dologra is hatással van. Az idén lejjebb szállított szja-kulcs ugyanis bizonyos jövedelem felett fejti ki hatását - hiszen a szuperbruttó miatt egy magasabb adóalapra kell vetíteni a 18 helyett 17 %-os kulcsot. Az alacsonyabb jövedelmeknél ezt az adóemelkedést azonban kompenzálja az adójóváírás, vagyis a munkaviszonyból származó bér esetében a nettó végül is több lesz, mint 2009-ben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ekhósok azonban a minimálbéres jövedelemrészük után jellemzően nem tudják érvényesíteni az adójóváírást, mert az összevont jövedelemnek a teljes bér a része, nem csak a munkaviszonyos. Ez azt jelenti, hogy havi (nem szuper)bruttó 266 ezer forint feletti jövedelemnél már nem jár adójóváírás - az ekhósok jelentős része ebbe a körbe tartozik.

Havi 270 ezer forint jövedelem felett a nettó bér csökkenését jelenti a változás. A csökkenés ugyanakkor nem drámai, a nettó 224,5 ezer forintot a tavalyi 227,4 ezer forint helyett. A normál munkaviszonyos bér esetében viszont 2009-ben 152,4 ezer forint volt a nettó, az idén pedig 171,6 ezer forint, vagyis az ekhósok terhelése ugyan nőtt egy hajszálnyit, de az még mindig sokkal versenyképesebb, mintha tisztán munkabért kapnának.

Címkék: