Idén nagyobb a cégek jutalmazási kedve

Pénzcentrum2009. december 9. 16:32

Év végén sok cégnél előkerül az év végi jutalmazás, bónuszok, prémiumok, ajándékok kérdése. A tavalyi évhez képest a cégek átlagosan 10 százalékkal több ajándék utalványt adnak - derül ki a Sodexo Pass év végi felméréséből.

Sok munkavállaló fejében az év vége összekötődik az éves jutalmak kifizetésével, valamint a karácsonyi ajándékok kiosztásával. Az év végi jutalmazás egyik kedvelt formája az ajándék utalvány, amely a jelenlegi jogszabályok szerint évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7 150 forintig még adó- és járulékmentesen adható. A Sodexo Pass, Magyarország piacvezető utalványforgalmazója szerint idén már több cég bátrabban bánik az év végi jutalmakkal, és átlagosan 10 százalékkal magasabb összeget adnak dolgozóiknak, legalábbis ami az utalványokat illeti. A magasabb juttatási összeg mellett idén 8 százalékkal több cég döntött úgy, hogy ezt a juttatási formát választja. A növekedést az adómentesség megszűnése is eredményezhette, hiszen az idén még adómentes ajándék utalványt jövőre 97,89 %-os adóteher sújtja.

Az átlagnál magasabb arányú a változás 100 - 500 főt foglalkoztató cégek körében, ahol december elejéig majd 20 %-kal több utalvány fogyott a tavalyi évhez képest, ami közel 12 %-kal több munkáltató összeredménye. A kisebb létszámú cégeknél csupán 2,6 %-os ez a növekedés, mindazok ellenére, hogy a felmérés szerint idén 3 %-kal kevesebb cég gondolta úgy, hogy élni fog ezzel a juttatási formával. Az 500 főnél is magasabb létszámú cégeknél ez utóbbi arány már eléri a 15 %-ot, amely azonban a juttatás értékében csupán 2,8 %-os emelkedést eredményez.

Az ajándék utalvány igen közkedvelt a felhasználók körében is, mivel szinte mindenre, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig elkölthető. Ennek megfelelőn az alkalmazottak saját igényeik szerint dönthetik el, hogy milyen terméket vásárolnak az utalvánnyal. A Sodexo Pass folyamatosan bővülő, Magyarországon legnagyobb, több mint 43 000 üzletből álló ajándék utalvány elfogadóhely hálózata a biztosíték arra, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb boltot válassza.

Címkék: