Kevesebb lesz az adóalap-kedvezmény jövőre a társaságoknál

Pénzcentrum2009. december 7. 09:15

Szélesedő társasági adó alappal és növekvő adókulccsal szembesülnek 2010-ben a magyarországi cégek, az adóemelést a 4%-os - még 2006 szeptemberében a vállalatokra kirótt - különadó eltörlése kompenzálja.

Több megszűnő adóalapot módosító tétellel szélesedik jövőre a társasági adó alapja. Emellett a jelenleg 16%-os adókulcs jövőre 19% lesz, cserébe megszűnik az idén még élő 4%-os különadó, így a változásokkal nagyjából nullára jönnek ki a cégek 2010-ben.

Az adóalapot érintő változások közül a legjelentősebb tétel a helyi iparűzési adó kivétele a társasági adót csökkentő tételek közül. Ez a tétel évente mintegy 500 milliárd forintot jelent, a nyereséges cégek így jelentős kedvezménytől esnek el a jövő évben - írja a Világgazdaság.

2010-től kezdődően az ingyenes ügyleteket már csak abban az esetben lehet a vállalkozási, bevételszerző tevékenység érdekében felmerült költségként elszámolni, ha a térítés nélküli juttatás haszonélvezője a nyilatkozatot ad a társaságnak, amivel vállalja, hogy az így keletkezett rendkívüli bevételt nem számítva nem lesz negatív eredménye. Ezzel a lépéssel a jogalkotó kizárja annak a lehetőségét, hogy térítés nélküli ügyletekkel kerüljék ki vállalkozások a társasági adó fizetési kötelezettséget.

Újabb cégek kerülnek be jövőre az ellenőrzött külföldi társaságok körébe azzal, hogy 2010 elejétől minden olyan külföldi cég is megfelel a kritériumnak, amelyek bevételei többségében Magyarországról származnak, és a cég által fizetett társasági adó mértéke nem éri el a hazai - jövőre 19%-os - társasági adószint kétharmadát, vagyis 12,66%-ot - írja a lap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szigorítások mellett érik kedvező változások is vállalkozásokat, ilyen például az adóhatósági engedély nélkül igénybe vehető veszteségelhatárolás, a fejlesztési tartalék 4 év helyett 6 éven belüli felhasználhatósága, és a vállalati adókedvezmény-feltételek 2 évre történő felfüggesztése.

2009.12.04 08:26
Vállalati beruházások a válság után (Interjú Kozma Attilával)

Címkék:
veszteségelhatárolás,