Ingatlan illeték: van még nyitott kérdés

Pénzcentrum2009. november 17. 08:32

Jogi vitákat válthat ki jövőre a vállalatok és az adóhatóság között az ingatlanok definiálásával kapcsolatos pontatlan törvényi szabályozás - írja a Napi Gazdaság.

2010-től kezdődően nem csak az ingatlan átruházása esetén, hanem az ingatlanvagyonnal rendelkező vállalatok eladása után is illetéket kell fizetni. A vita tárgya a társaságok egyes vagyonelemeinek besorolása körül bontakozhat ki. Amennyiben egy vagyonelem ingatlantól különböző eszköznek minősül nem kell utána illetéket fizetni, így érthető, hogy a vállalatoknak az érdekük azt diktálja, hogy a társaság vagyonának minél kisebb része legyen ingatlan és minél nagyobb része ingatlantól különböző tárgyi eszköz.

Az illeték mértéke nem lesz csekély: 200 millió forintos plafon mellett, 1 milliárd forintig az ingatlan értékének 4%-a, egymilliárd forint felett pedig a piaci érték 2%-a.

Az illetéktörvény azonban nem tartalmaz definíciót az ingatlanokra, az áfa törvény pedig csak a lakóingatlanok fogalmát tisztázza. A társasági adótörvény szerint az ingatlan "a föld és a földdel alkotórészi kapcsolatban álló minden dolog", a Ptk. alapján pedig a 12 négyzetméternél nagyobb alapterület, és az elbontása, darabokra szedése során bekövetkező értékveszés az ingatlant meghatározó tulajdonságok - írja a lap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes kérdés, hogy minek minősül egy 12 négyzetmétert meghaladó fixen telepített műszaki berendezés. Nem mindegy ugyanis, hogy egy cég eladásakor meg kell-e utána fizetni az illetéket vagy sem. További kellemetlenséget jelenthet, ha az adóhatóság utólag minősít egy berendezést ingatlannak, és az illeték kiszabása mellett bírságot és késedelmi kamatot is behajt az illetékfizetést elmulasztótól.

Címkék: