Jönnek az elektronikus személyigazolványok: egyszerűbb lesz az élet Szlovákiában

Pénzcentrum2009. november 5. 13:32

Néhány hónap múlva jönnek az elektronikus személyigazolványok Szlovákiában. Az új, bankkártya méretű okmány segítségével hivatali ügyeket is lehet majd elektronikus úton intézni -írja a bumm.sk hírportál.

A Szlovákiában néhány hónap múlva bevezetendő új, bankkártya méretű személyigazolványok egy chipet is tartalmaznak majd. Az új okmányhoz mindenki kap egy leolvasót is.

Lehetővé teszi az elektronikus ügyintézést

"Ha az állampolgár a leolvasóba helyezi a kártyáját, majd csatlakoztatja a netre, lehetősége lesz regisztrálni a központi közigazgatási portálon, amely teljesen megújul, érthetőbbé válik és elektronikus szolgáltatásokat is nyújt majd. A polgárokat mentesítjük a hivatali papírok intézése alól" - mondta a Pénzügyminisztérium alá tartozó, a társadalom informatizálásáért felelős osztály vezetője.

Az állampolgárok elektronikus úton intézhetik például a földhivatalhoz benyújtandó kérvényeiket, de ily módon kérvényezhetik a különböző szociális juttatásokat, segélyeket is. Az új személyi lehetővé teszi, hogy egy kérvény beadásához ne kelljen számos más hivatalt végigjárni különböző igazolásokért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elektronikus szolgálatások bevezetése a tervek szerint 2013-ban zárul le. Egyes szolgáltatások már most is hozzáférhetők, mint például az adóbevallások leadása: ha az állampolgár kiváltja új személyijét, márciusban már a saját nappalijából adhatja le adóbevallását.

Címkék:
személyigazolvány,