Bicskanyitogató: ismét milliárdokat keresnek a bankárok

Pénzcentrum2009. október 20. 05:33

Úgy tűnik, nem tanulnak a pénzintézetek és a sztárbankárok: habár bő egy évvel ezelőtt -a válság kirobbanásakor- a közvélemény egyértelműen ellenük fordult hatalmas jutalmaik miatt, idén ismét bődületes pluszpénzeket osztanak szét maguk között. Még a kormányzati fenyegetések is hatástalannak tűnnek.

13 hónapja ment csődbe a Lehman Brothers és kezdődött meg a nagy zuhanás a világ tőzsdéin, illetve forint árfolyamában. Úgy tűnik azonban, hogy a bankárok nem tanulnak a múlt hibáiból.
A The Institute for Public Policy Research amerikai statisztikai szolgáltató legfrissebb felmérése szerint jól látszik a bankok bónuszgyakorlatának gyors visszatéréséből, hogy valódi reformokról egyáltalán nem, illetve továbbra sem lehet beszélni.

A banki vezetők jutalmazási rendszere tavaly ősszel-télen azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A bankárok szerint ugyanakkor a bónuszok körüli felhajtás a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. Az ő álláspontjuk az, hogy a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amiből hatékonyan lehet politikai tőkét kovácsolni.

Az elmúlt hónapokban Barack Obama, Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is élesen kritizálták a hatalmas juttatásokat. Gordon Brown brit miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy "van még egy elintézetlen ügy" a bankok rendbetételével kapcsolatban.

A G20 országok vezetőinek szeptember végi, pittsburghi találkozóján döntöttek ugyan arról, hogy átláthatóvá kell tenni a banki bónuszrendszereket (például nyilatkozattételi kötelezettségekkel), illetve hogy el kell kerülni a több évre szóló garantált bónuszrendszereket - a lépések azonban egyelőre nem tűnnek igazán hatékonynak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Épp a napokban derült ki ugyanis, hogy a Goldman Sachs pénzügyi óriás közel annyi prémiummal jutalmazta meg dolgozóit idén, mint a válság előtti utolsó, amúgy rekordévnek számító 2007-ben. A 16.7 milliárd dolláros jutalom sokak zsebében kinyitotta a bicskát, ugyanakkor a Goldman azzal indokolja a lépést, hogy ha nem fizetnének ennyit, dolgozóik elvándorolnának a rendkívül erős versenytársakhoz.

A hírek szerint idén összesen 140 milliárd dollárt fizetnek ki alkalmazottaiknak a legnagyobb amerikai bankok és befektetési alapok.

Címkék:
g20 országok,