Hol a legrosszabb Európában élni? Sosem találnák ki...

Pénzcentrum2009. október 12. 12:02

Egy ma megjelent tanulmány szerint a magas fizetések ellenére Nagy-Britanniában a legrosszabb élni.

A tanulmányhoz tíz európai ország lakóinak véleményét vetették össze. A felmérésben részt vettek francia, spanyol, német, olasz és lengyel állampolgárok is. Annak ellenére, hogy a legmagasabb fizetéseket az angolok viszik haza (a 35 730 fontos átlag 10 000 fonttal magasabb az európai átlagnál), mégsem elégedettek az élettel: sokat kell dolgozni, kevés a szabadság, az élelmiszer és az üzemanyag egyre drágul, ráadásul a nap is keveset süt.

A túlnyomóan nedves időjárás, úgy látszik, nem tesz jó az életkedvnek, az utolsó britek előtt az írek végeztek. A legmagasabb életminőséget saját bevallásuk szerint a spanyolok és a franciák élvezik. Utóbbiban a dolgozók három évvel kevesebbet robotolnak és két évvel tovább élnek átlagosan, mint brit társaik. Í

Az élet költségei Nagy-Britanniában meglehetősen magasak az összehasonlított országokhoz képest: az ólommentes benzin 1,08 fontos literenkénti ára a második legdrágább, a dízelt pedig bármely más országban olcsóbban lehet megkapni. Ugyanakkor egy 134,48 fontba kerülő élelmiszerkosár Európában átlagosan csak 124 fontba kerül, Franciaországban viszont csak 118,76 fontba - átszámolva.

A britek évente átlagosan 1239 fontot fizetnek villanyszámlára, ami a harmadik legtöbb a vizsgált országok közül. Egy kör italért csak Írországban és Svédországban kell többet fizetni, a cigaretta csak Írországban kerül többe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És ha ez nem lenne elég, az élet és munka kilátásai sem túl rózsásak. A várható életkor két évvel kevesebb, mint Franciaországban, s bár utóbbi helyen átlagosan többet kell dolgozni egy nap, mégis a több szabadság és a korábbi nyugdíj lehetősége a franciák javára billenti az elégedettség mérlegét. A nyugdíjba menetel európai átlagos időpontja 62 év, ennél a britek fél évvel többet dolgoznak, a szabadnapjaik száma pedig elenyésző, átlagosan mindössze 28 nap - szemben például a spanyolok 41 napjával.

Címkék: