Bolognai rendszer: Nem a legjobb, de marad

Világgazdaság2009. június 16. 09:47

A hiányosságok és problémák ellenére a Magyar Rektori Konferencia elképzelhetetlennek tartja a bolognai rendszer visszafordítását. 

 

Az elmúlt néhány év nem volt elegendő gyökeres változtatásokra, arról nem is beszélve, hogy Magyarországon meglehetősen későn kezdődött meg az érdemi munka- véli Rudas Imre, az MRK elnöke.

Manhertz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára is úgy látja, hogy az új képzési rendszer jelentős problémákkal küzd, például nem képes kezelni az intézményekbe áramló rengeteg hallgatót.

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint a bolognai rendszer az egyik legnagyobb megrázkódtatás volt az elmúlt néhány évben a magyar felsőoktatásban. A szakirányok rendezetlenek, kaotikusak, az alapszakok rendszere pedig túlbonyolított.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyes vélemények szerint egységesíteni kellene a mesterképzésbe való bekerülés feltételeit, a felvettek minőségét pedig meghatározóvá kéne tenni. Sőt, a felvételi eljárásnál szükség lenne egységes rendszer kialakítására, amelyet bármely intézményben lehetne alkalmazni.

Címkék: