Ne mondj fel a következő három hónapban: nehéz lesz új munkát találni!

Világgazdaság2009. június 9. 09:12

A Manpower cég legfrissebb kutatása alapján nem sok jóra számíthatunk a munkaerőpiacon a következő három hónapban: a megkérdezett cégek mindössze 10 százaléka tervez létszámbővítést, 14 százalék azonban további leépítést tervez.

A fent említett két szám kivonásából adódik a Manpower munkaerő-piaci értéke, amely országos szinten -4 százalékot mutat. Valamelyest megnyugtató, hogy a megkérdezettek 75 százaléka nem tervez változtatni állományi létszámán (egy százalék nem adott választ).

Országos bontásban a budapesti munkaadók a legoptimistábbak, ők ugyanis stagnálást várnak, az észak-alföldiek a legpesszimistábbak, itt -9 százalékos a mutató értéke a következő három hónapra vonatkozóan.

Iparági bontásban a köz-, szociális és egyéb közösségi szolgáltatások területén lehet a legjobbra számítani, itt ugyanis +8 százalék a munkaerő-piaci mutató értéke, gyártás, termelés területén azonban -10 százalék.

Nemzetközi összehasonlításban egyedül Norvégia, Lengyelország, Svájc, Dél-Afrika és Csehország munkáltatói látják derűsebben a következő negyedévet. A legrosszabb kilátásokkal a spanyol, ír, brit cégek kecsegtetik a munkát keresőket.

Címkék: