Bontott tégla az APEH-székház előtt: így adózik az átvert alvállalkozó

Magyar Hírlap2009. május 21. 08:47

Egy országgyűlési határozat már felhatalmazza a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket az építőipart sújtó recesszió ellentételezésére. Ezek a rendelkezések azonban csak papíron élnek, a gyakorlatban szinte semmi eredményük, így az építőipar továbbra is a körbetartozások fogságában tengődik.

A javaslatok között szerepel, hogy az irreálisan alacsony árajánlatot adó vállalkozót ki lehet zárni a közberuházásokból. A kormány meg tudná határozni a teljesítéshez kapcsolódó garanciák felső határát, illetve rendelkezhetne a kifizetések határidejének betartásáról, így az építőipart sújtó körbetartozásnak is lenne ellenszere, ám ezek a rendelkezések nincsenek törvénybe iktatva.

Tolnay Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) építésügyi kollégiumának elnöke elmondta: "A lánctartozások kialakulásának egyik oka, hogy bizonyos vállalkozások irreális áron jutnak megbízatásokhoz. Ha az árak a helyükre kerülnének, kevésbé kellene tartani a szürkegazdaságtól, a cégek jól képzett és legálisan fizetett szakmunkásokat alkalmaznának."

A kamara szerint elfogadhatatlan, hogy a teljesítési garanciák a gyakorlatban 20 %-osak is lehetnek az országgyűlési határozati javaslatban szereplő 2-5 %- hoz képest. Állami beruházásokon 30-60 napos a teljesítés utáni fizetési határidő, ezt a teljes alvállalkozói láncolatban érvényesíteni kellene.

Rendőrök kísérték el tegnap a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökét, Éliás Ádámot. A VÉSZ néhány aktivistájával - jelképesen - bontott építőanyagot rakott le az APEH Váci úti épülete elé, hogy "természetben" rója le tartozását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mészárosné Győrvári Bella, a VÉSZ alelnöke elmondta: "Sok építési vállalkozót rendre nem fizetnek ki a megrendelők, és a kiállított számlák után nekik kellene megfizetniük az adóterheket, amelyeket a vállalkozók képtelenek teljesíteni."

Címkék: