Mikor leszel túl öreg a munkához? Egy kis nyugdíjfilozófia

Pénzcentrum2009. április 14. 14:00

Elég régóta tart már a vita arról, érdemes-e dolgozni a nyugdíjas kor elérése után is. A gazdasági válság okozta munkahely-hiány ugyanakkor csak erősítette a társadalom ellenérzését az időskori munkavállalókkal szemben.

Természetesen a nyugdíjkorhatár nem azt jelenti, hogy attól a naptól már nem lesz képes ellátni a feladatát a munkavállaló, hanem egy olyan vonalat húz, amely társadalmilag -és politikailag- elfogadott szintet jelenthet a mindennapi munkavégzésből történő visszavonulásra.

Kutatások szerint nincs ideális nyugdíjkorhatár: sok idős ember megőrizve és fejlesztve készségeit akár még évtizedekig versenyben maradhat a munkaerőpiacon, esetlegesen kiszorítva ezzel a fiatal munkavállalókat. Ugyanakkor a recesszió arra is felhívja a figyelmet, hogy az idősek manapság inkább kényszerből dolgoznak, mintsem egyfajta hobbiként, vagy fölösleges idejük kitöltéseként.

Dr. Joseph Sirven neurológus professzor szerint a legegyszerűbb válasz arra a kérdésre, hogy "Hány évesen nem képes már dolgozni valaki?" ha azt feleljük: "Amikor már nem képes elvégezni a munkáját."

John L. Taylor, a Stanford Egyetem pszichiátria-professzora úgy látja, komolyan kihathat a munkára az, ha folyamatosan képezzük magunkat, és fejlesztjük szellemi-fizikai készségeinket is. A professzor egyik tanulmánya nagyban befolyásolta azt a döntést, mely szerint a polgári repülésben részt vevő pilóták nyugdíjkorhatárát kitolták 60-ról 65 évre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Taylor professzor azt javasolja, folyamatosan tanuljunk valamit, például új nyelveket, számítástechnikai ismereteket, minden nap mozogjunk és táplálkozzunk egészségesen.

Címkék: