Egymillió munkahely hiányzik a rendszerváltás óta

Pénzcentrum2009. április 10. 11:00

Egymillió munkahely hiányzik a rendszerváltás óta Magyarországon - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy vállalatvezetői fórumon.

A rendszerváltáskor megszűnt 1,5 millió munkahely, majd félmilliót lehetett pótolni, de egymillió húsz éve hiányzik. A miniszter szerint a rendszerváltás legnagyobb adóssága a társadalommal szemben a foglalkoztatás területén van, itt két évtized alatt nem történt lényegi elmozdulást. Magyarország a foglalkoztatás kérdésével azóta sem alaposan, sem eléggé differenciáltan nem foglalkozott.

Gyakorlatilag 20 éve 55-58 % között van a hazai foglalkoztatási ráta. A miniszter szerint emögött "érdekes tünetek húzódnak meg". A képzett munkavállalói réteg foglalkoztatási rátája például nem rosszabb, mint az uniós átlag, attól olyan rossz a magyar foglalkoztatási ráta, hogy van néhány olyan társadalmi csoport, ahol a foglalkoztatási mutatók rosszabbak az európainál.

Szűcs Erika szerint idetartozik az idősödő korosztály, továbbá a két gyermeket nevelő nők, és a legtömegesebb csoport, az alacsony iskolázottságúak tábora. A legfeljebb 8 osztályt végzett férfiak egynegyedének, a nők egyötödének van csak munkahelye. Azok foglalkoztatottsági rátája a legrosszabb, akik általános iskolát sem végeztek, a férfiak esetében 10 % alatt van, a nők esetében pedig szinte nem is mérhető.

Jelenleg 560 ezer regisztrált álláskereső van, a magyar munkaerő-tartalék fele - 230-250 ezer ember - legfeljebb 8 általános iskolai végzettségű. Ma az aktív, munkavállalói korban lévők közül különböző jogcímeken körülbelül egymillióan részesülnek szociális ellátásban, s közülük 210 ezren rendszeres szociális segélyezettek, a legtöbben pedig, 460 ezren 62 év alatti rokkantnyugdíjasok.

Az egymillió ember legalább felének azért van szociális ellátása, mert az a foglalkoztatását pótolja. A foglalkoztatás-politikának ezután is két pilléren kell nyugodnia: egyrészt fontos a versenygazdaság mai problémáinak a kezelése, másrészt folytatni kell azokat a társadalmi programokat, amelyek a szociális szférába "betokozódott", aktív korúaknak a munkaerőpiaccal való kapcsolatát szervezi, építi és a visszatalálásukat előkészíti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkaügyi tárca vezetője szerint nagy probléma, hogy a magyar jogalkotás jó néhány területen teljesítmény ellenes. A miniszter szerint a teljesítményt segítő és azt honoráló munkaügyi jogszabályok létrehozása elsőrangú feladat, és versenypozíciót javító tényező lehet a befektetők számára is.

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Címkék: