Változik a gyed és a családi pótlék, de marad a gyes!

Portfolio2009. március 18. 18:30

A visszaélések kiszűrése érdekében az eddigi legalább 180-ról 365 napra javasolja felemelni a kormány annak a minimális társadalombiztosítási jogviszonynak az időtartamát, amelyet a gyermek születését megelőző 2 évben teljesíteni kell a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultság érdekében - jelentette be a már korábban is kiszivárgott tervezetet a kormány mai ülését követő sajtótájékoztatón Szűcs Erika.

A szociális és munkaügyi miniszter jelezte: változik az álláskeresési támogatásra vonatkozó szabályozás is: eszerint a jövőben ez az ellátás is beszámít a biztosítási időbe. Egy korábbi alkotmánybírósági határozat értelmében a gyed-del kapcsolatos szabályváltozás leghamarabb csak 2010. május 1-től változhat.

Korábban: Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Lényeges, hogy a kormány terve szerint a terhességi gyermekágyi segélynek is a gyermek születését megelőző két éven belül teljesített 365 nap biztosítási jogviszony lesz a feltétele. Nem változik ugyanakkor a gyed lejártát követő egy évre vonatkozó gyes szabályrendszere (ennek havi összege most 28 ezer 500 forint), amely mellett munkát is vállalhat az édesanya, ettől a gyes folyósítása még megmarad.

Változások a családi pótlék rendszerében

Számítási módja nem, csupán a folyósítás szabályrendszere változik majd a családi pótléknak és Szűcs Erika elmondása szerint az adózás keretében kívánják rendezni a támogatás célzottá válását. Ez azt jelenti, hogy a tankötelesség végéig (a gyermek 18 éves kora) meglévő időt két részre osztják majd. Az első szakaszban (0-15 év között) családi juttatásként, míg a másodikban oktatási támogatásként folyósítják majd a családi pótlékot.

Amennyiben az első szakaszban a gyermekvédelmi jelzőrendszer "problémát jelez" a családban, akkor a szolgálat a szülővel együtt egy olyan pénzfelhasználási tervet készít, amely biztosítja a gyermek alapvető jogainak érvényesülését (lakhatás, iskolába járás). A pénzügyi terv maximum egy évre szól, és félévente felül kell vizsgálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a terv nem lesz sikeres, akkor a település jegyzője a gyermeket védelembe veszi, és a védelem után járó családi pótlék 50 százalékát természetbeni juttatásként biztosítják. A tárcavezető jelzése szerint jelenleg mintegy 200 ezer veszélyeztetett és 20 ezer védelembe vett gyermek van Magyarországon.

A családi pótlék folyósításának második szakaszában (15 éves kor felett) az oktatási támogatás akkor járna, ha a gyermek eleget tesz a tankötelezettségének.

Címkék: