Hiába emelkednek az átalgfizetések, tulajdonképpen egyre kevesebbet ér a pénzünk

Pénzcentrum2022. július 25. 20:04

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján májusban az átlagos jövedelem 14,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez az érték pedig még a májusi, 10,7 százalékos inflációt is meghaladja. Jövedelmünk vásárlóereje tehát láthatóan 4,2 százalékkal emelkedett. Vajon a magasabb bér miatt egy hiteligényléskor is jobban járunk?

A KSH legfrissebb adatai szerint hazánkban az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres - bónusz, jutalom nélküli - átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér - a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres - nagysága pedig nettó 276 000 forint volt.

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

Kevesebb lakáshitelre lehetünk jogosultak, mint egy éve

De mi a helyzet a hitelképességünkkel? A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek.

Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a szakértők azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre. A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54% és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt - írja a Bankmonitor.

Címkék:
mnb, lakáshitel, jelzáloghitel, fizetés, alapkamat, jegybank, forint, jegybanki alapkamat, jelzálog, nettó, medián, nettóbér, alapkamat emelés, mediánbér, lakáshitel kalkulátor,