Ennyit kaszálnak a politikusok a devizahiteles csomaggal

Pénzcentrum2014. július 5. 13:00

A szabályokat megszavazó politikusok jól járnak a devizahiteles mentőcsomagnak köszönhetően, de ez hatalmas segítség a magyar családoknak is. Mennyivel járunk jobban? Mennyit profitálnak a politikusok?

Nemcsak az átlagadósokon, hanem saját magukon is segítenek a honatyák a múlt héten beterjesztett legújabb adósmentő törvényjavaslattal. A Blikk becslései szerint akár 200 millió forintot is kaphatnak bankjuktól az eladósodott honatyák. A képviselőknek ugyanis közel 1,3 milliárd forint tartozásuk van, amelyből több mint egymilliárd forintot tesznek ki a banki hitelek, a többi a barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől kapott magánkölcsönök, de ezekre természetesen nem vonatkozik a parlament előtt lévő mentőcsomag - írja a Blikk.

A vagyonnyilatkozatokból nem derül ki, hogy mennyi volt eredetileg a képviselők tőketartozása, vagyis valójában ennél is többet fizethetnek vissza a bankok a politikusoknak. Ha pedig egy újabb módosítóval a devizahiteleket kedvezményes árfolyamon forintosítanák, ahogy ezt már több kormánypárti politikus pedzegette, akkor még többet kapnának a devizahitellel bíró politikusok.

Ennyi járhat vissza az egyoldalú kamatemelés miatt

Egy átlagos devizahitelnél a törlesztőrészletek nagyjából 90 százalékkal nőttek meg, ennek nagy része az árfolyam elszállásának tudható be, azonban a bankok egyoldalú kamatemelése is hozzátett a növekedéshez. A kamatemelés nélkül ugyanis a havi fizetendő "csupán" 70 százalékkal ugrott volna meg. De mennyit jelent ez forintban kifejezve?

A fenti példát alapul véve eddig 8,53 millió forintot fizettünk vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizettünk a hitelintézetnek. Ez az összeg, ami visszajárhat, amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Ekkora visszatérítést kapnak a devizahitelesek az árfolyam miatt

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kúria múlt heti határozata szerint a jegybanki középárfolyamot kellett volna alkalmaznia a bankoknak a pénzintézetek által meghatározott vételi és eladási árfolyam helyett. A fenti példát alapul véve a folyósításkor alkalmazott árfolyamrésen 64 ezer forintot, míg a későbbi részleteken 48 ezer forintot bukott egy átlagos devizaadós (a lakáscélú hitelek esetén 2010 óta nincs árfolyamrés). Ez azt jelenti, hogy a törvény alapján most összesen 112 ezer forint jár vissza.

További részletekért KATTINTS IDE!

 

Címkék:
devizahitel, devizacsomag, magánkölcsön,