Devizahitelesek: időben széthúzott megoldást dolgoz ki a kormány

Pénzcentrum2013. október 24. 15:40

A bankok nem használták fel az időt megfelelően, hogy támogassák az ügyfeleiket, hogy kedvezőbb feltételekkel törlesszék a devizahiteleiket - jelentette ki a 2014-es költségvetésről szóló sajtótájékoztatóján Varga Mihály. Elmondása szerint a tárca nem azonnali, hanem időben széthúzott megoldást dolgoz ki.

Érkezik a mentőöv a devizahiteleseknek

Elindult a jövő évi költségvetés általános vitája a Parlamentben, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály. Kérdésre válaszolva kijelentette: a bankok eddig nem használták fel az időt megfelelően, hogy támogassák a devizahiteleseket. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért gőzerővel dolgozik a megoldáson - fejtette ki. Elő fogjuk készíteni a javaslatokat, amit november elseje után beterjesztünk a parlamentnek. Nem azonnali, hanem időben széthúzott lesz a megoldás. Az ország reális teherviselő képességét és a költségvetés számait figyelembe véve - árulta el.

Arra látunk lehetőséget, hogy a kormány két javaslatát (devizahitelek kivezetése, forintban eladósodottak nem járhatnak rosszabbul) úgy valósítjuk meg, hogy időben széthúzott lesz a megoldás.

Arról is szólt, hogy folyamatosan egyeztetnek a jegybankkal. A pénzintézeti rendszerre vonatkozó hatás függ ugyanis attól, hogy a jegybank hogyan kapcsolódik be - tette hozzá. A következő héten lesz kormányülés, ahol érdemben fogunk tudni foglalkozni a módosítással - mondta.

Az árfolyamgát olyan dolog volt, amiről megegyeztünk a bankokkal. De nem minden olyan ügyfél lépett be, akinek megérte volna - válaszolta egy másik kérdésre Varga, aki részleteket jövő hétre ígért.

Az árfolyamra vonatkozó konkrét kérdésre nem válaszolt Varga. Csak annyit mondott, hogy olyan árfolyam mellett valósulhat meg a devizahitelek kivezetése, amely mellett a forintban eladósodottak nem jártak rosszabbul a devizahiteleseknél.

Hol marad az ingyenes készpénzfelvétel?

A korábban beígért havi 2 ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy egyeztetünk folyamatosan a frakcióval. Eddig különböző szakmai műhelyekben folyt a munka, de most már közös megoldáson dolgoznak a frakció és a minisztérium munkatársai - magyarázta. Úgy érzem, hogy olyan megoldást tudunk találni, amely valóban tehermentesíti az ügyfeleket és más módon a bankok nem fogják továbbterhelni a díjakat - fűzte hozzá.

Ami eddig kimaradt

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva elismerte, hogy 4-5 adózási kérdés nincs benne sem a költségvetésben, sem az adócsomagban. Ezekről a múlt héten tárgyalt a kormány, de nem született döntés. A következő kormányülésen születhet döntés ezekben a kérdésekben - vetítette előre.

Ide sorolta a luxusadót, az élelmiszerek áfacsökkentését, valamint az illetékmentes bankkártyás fizetést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De mit mond ezekre Brüsszel?

Arra a kérdésre, hogy ezeket a terveket véleményezte-e már az Európai Bizottság, Varga Mihály úgy válaszolt, hogy még nem. A kormány elküldte a számokat Brüsszelbe. Annyit tett még itt hozzá, hogy a korábbi Ecofin-üléseken mindenki megelégedéssel fogadta, hogy a magyar kormány tartja a 3% alatti hiányt és nem készül arra, hogy átlépje.

+1: benzinárak

A benzinárakkal kapcsolatban Varga elmondta, hogy a kormány nem tervezi a jövedéki adó csökkentését. Ha tervezne is változást, akkor inkább adóemelés lenne, de ilyet most nem terveznek. Várakozása szerint rövid távon nem az áremelkedés irányába mutatnak a folyamatok (itt kiemelte az olajár mozgását, valamint a dollár árfolyamát).

Kiemelte a rezsicsökkentés jelentőségét ezzel kapcsolatban. A kormány így csökkenti a családok terheit.

A rezsicsökkentés költségvetése

A 2014-es költségvetésről szólva egyébként Varga elismételte a délelőtti expozéjában mondottakat. A rezsicsökkentés költségvetésének nevezte ismét a jövő évit, e köré épül minden kormányzati intézkedés.

Vagyis:

  • jövőre optimistább lehet a kormány az elmúlt évek intézkedéseinek és a világgazdaság állásának köszönhetően
  • 2%-os növekedésre, 2,4%-os inflációra épít a kormány 2014-ben
  • a hiánycél 2,9%
  • fennmarad az arányos és kölcsönös közteherviselés
  • a szektorok, amelyeket bevont a kormány a közteherviselésbe, a mostani teherrel kell számoljanak
  • a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer családot érint
  • új elem a diákhitel kedvezmény bevezetése, ami 4 milliárd forintba kerülhet jövőre
  • a nyugdíjasok jól járnak, a nyugdíjak megőrzik reálértéküket. Idén 5,2%-kal emelkedtek a nyugdíjak, erre épül a jövő évi emelés.
  • pedagógusoknál folytatódik a béremelés, ami 160 ezer pedagógust érint
  • közmunkaprogram kiterjesztése 30 milliárd forintból
  • a háztartások fogyasztása jövőre 1,9%-kal növekedhet

Címkék:
devizahitel, varga-csomag, mentőcsomag,