Csányi: több száz milliárd forintnyi hitelt helyezne ki az OTP

Világgazdaság2013. május 3. 09:34

A gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni Magyarországon, ezt pedig hasznosnak tartja Csányi Sándor. A Világgazdaságnak adott interjújában a bankvezér elmondta, hogy az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából nincs akadálya annak, hogy növeljék a hitelek mennyiségét, csupán a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat a bank hitelezési aktivitásának.

Csányi Sándor a Magyar Nemzeti Bank új vezetésével kapcsolatban elmondta, hogy a gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni, ezt pedig hasznosnak tartja a bankvezér.

Az MNB kamatcsökkentésével kapcsolatban a bankvezér azt gondolja, hogy az alacsony kamatszint általában negatívan befolyásolja a bankok jövedelmezőségét, ezt viszont ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés és a nagyobb hitelkereslet. "Bár az elmúlt években egyre növekvő mértékben hiteleztünk, szerettünk volna még aktívabbak lenni, ennek a gátja a hitelképes és hitelt felvenni szándékozó ügyfelek hiánya volt", tette hozzá Csányi. Konkrét számokat nem tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy mennyi hitelt szeretnének kihelyezni idén, ugyanakkor a bankvezér elmondta, hogy a növekedési hitelprogram során az OTP-n keresztül juttatott forrást meg kívánják duplázni, legalább 350 milliárd forintnyi forint folyószámlahitel kibocsátására tesznek ajánlatot, valamint bevezetik a vállalati faktoring üzletágat, ahol 200 milliárd forintot szeretnének kihelyezni.

"Igazából semmilyen gátja nincs az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából annak, hogy növeljük a hitelek mennyiségét mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkörben. Itt a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat bankunk hitelezési aktivitásának" - mondta Csányi Sándor. A lakossági jelzáloghitelezés fellendülésével kapcsolatban Csányi azt mondta, hogy már látnak érdeklődést az otthonteremtő hitelprogram iránt, főleg azok részéről, akik a lakás-takarékpénztári lehetőségeket is kihasználják, ők elég komoly támogatáshoz tudnak jutni. Emellett a forintkamatok csökkenése is növeli az érdeklődést a hitelek iránt.

Címkék:
hitel, bank, otp, otp faktoring,