Terjed az online áruhitel a karácsonyi szezon előtt

Pénzcentrum2012. november 7. 14:35

Az online vásárlás terjedése Magyarországon is megfigyelhető, az üzletek helyett egyre többször a webshopokban böngészve veszik meg a kiszemelt terméket a magyar vásárlók. Online áruhitel igénylési és részletfizetési lehetőségek is rendelkezésre állnak már a piacon.

Az internetes vásárlás hazánkban is egyre népszerűbb, becslések szerint ebben az évben mintegy 170-180 milliárd forintot költenek el a világhálón a vásárlók. Az alacsonyabb árak, a nagyobb választék is az online piacot erősíti: míg a bolti forgalom 3 százalékkal csökkent, a webshopok és a csomagküldő szolgálatok eladásai tavaly óta közel 50%-kal növekedtek a KSH adatai szerint.

A Magyar Cetelem tavaly vezette be online áruhitelét. Egyre többen vesznek igénybe online részletfizetést: a cég adatai szerint idén már háromszor akkora értékben vásároltak így a webáruházakban, mint az előző évben. A tavalyi évhez képest az interneten felvett átlagos hitelösszeg negyedével emelkedett, vagyis a korábbiaknál drágább termékeket vásárolnak a fogyasztók online részletre. Leginkább műszaki cikkeket, televíziókészüléket, laptopot, mobilt értékesítenek a webáruházakban.

Az online hitelek átlagos összege 11%-al nagyobb, mint a hagyományos áruhiteleké a banknál, az online hitelek volumene azonban még csak 4%-át teszik ki a Cetelem teljes áruhitel forgalmának. az internetes részletfizetés térhódításával a forgalom növekedése is valószínűsíthető, a cég becslései szerint jövőre megduplázódhat az interneten keresztül felvett áruhitelek összege.

Címkék: