Bővítené az adósmentést az MNB

Világgazdaság2012. június 8. 10:34

A jegybank vezetői szerint ki kellene szélesíteni a jelzáloghitelesek helyzetét segítő eszközök körét. Számításaink szerint 250-400 ezer adósnak, vagyis az érintettek 25-50 százalékának nem segítenek az eddig alkalmazott módszerek - írja ma megjelent számában a Világgazdaság.

Simor András , a nemzeti bank elnöke és a Nagy Márton, jegybank ügyvezető igazgatója a jelzáloghitelesek megsegítésére bevezetett eszköztár szélestésítését szorgalmazta a Pénzügyi Stabilitási Tanács legutóbbi ülésén. Szerintük a problémás jelzáloghitelek jelenlegi szintje pénzügyi stabilitási kockázatot hordoz, rontja a hitelezési hajlandóságot és a hitelezési képességet. Úgy vélik az eddig alkalmazott módszerek ugyan lassítják a hitelek nem teljesítővé válását, de a problémás hitelállomány leépülését alig segítik elő.

A jegybank adatai szerint a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek aránya három éven belül 4,3-ról 17,8 százalékra emelkedett. Tavaly ősszel mintegy 950 ezer devizaalapú lakossági jelzáloghitelt tartottak nyilván 5255 milliárd forint értékben. Közülük csaknem 170 ezer hitelt kedvezményes árfolyamon február végéig előtörlesztettek. A fennmaradó 780 ezer, csaknem 4000 milliárd forint érétkű hitelből, több mintegy140 ezer, több mint 700 milliárd forint értékű adósságot nem fizetnek legalább három hónapja.

Címkék:
simor andrás,