Itt a harmadik csapás a másodrangú devizahitelesekre

Pénzcentrum2012. március 22. 11:02

Csak szeptembertől léphetnek be az árfolyamrögzítés rendszerébe a szabad felhasználású jelzáloghitelesek. Nem ez az első alkalom, hogy késve vagy egyáltalán nem kapnak meg olyan kedvezményeket, melyek a lakáscélú hiteleseknek járnak. Ilyen a középárfolyamon számolt törlesztőrészlet vagy a lakáskasszában tárolt megtakarításból való előtörlesztés lehetősége. Azért lehet fontos ez a kérdés, mert a hitel felvételekor többen csak az ügyintézés egyszerűsége miatt döntöttek a szabad felhasználású kölcsön mellett, egy részük szintén lakásvásárlásra költötte a teljes összeget. Többen az eredeti lakáshitelük kiváltására vettek fel szabad felhasználású kölcsönt.

A Pénzcentrum.hu elemzésében tételesen megnézzük, hogy mennyivel is fizethet többet a szabad felhasználású devizahitelesek havonta, mennyit jelent a három hónappal eltolt árfolyamrögzítés és a lakáskasszák elmaradt állami támogatása, olcsó forinthitele.

1. Vételi árfolyamon számolódik el a törlesztőrészlet

2010 decemberétől kezdve középárfolyamon kell elszámolni a lakáscélú devizahitelesek törlesztőrészleteit. A szabad felhasználású jelzáloghitelesek viszont azóta is a magasabb eladási árfolyamon fizetik tartozásukat. A két árfolyam közötti különbség bankonként eltérő, 0,6 -tól 2,5 százalékig terjedő pluszköltséget jelenthet az adósoknak.


Amennyiben egy átlagos 60-70 ezer forintos törlesztőrészletet veszünk figyelembe ez havonta 1-2 ezer forintos plusz költség havonta. A teljes, 20 éves futamidőre nézve ez 480 ezer forintos plusz költség.

2. Csak szeptembertől jöhet az árfolyamrögzítés

A lakáscélú hitelesekhez képest 3 hónappal később kérvényezhetik az árfolyamfixálás védelmét. A Pénzcetrum.hu kalkulátorával megnézhetjük, hogy ez egy 8 millió forintos frank hiteltatozás esetén , 15 éves hátralévő futamidő mellett ez 18 ezer forinttal kevesebb elengedett kamatot jelent. Emellett három hónapig, júniustól szeptemberig, közel hasonló plusz törlesztőrészletet jelent. Persze emiatt a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás is alacsonyabb lesz a védett időszak végén.


Te is kiszámolhatod, mennyit nyersz az árfolyamrögzítéssel!
Pénzcentrum kalkulátor!
 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


3. Nem lehet lakáskasszával kiváltani a tartozást

Ahogy a Pénzcentrum.hu elsőként beszámolt róla elemzésében, érdemes az árfolyamrögzítés alatti megtakarítást félretenni és lakástakarékpénztárban kamatoztatni. Majd az itt felhalmozott teljes összeget, több százezer forintos állami támogatással együtt a hitel előtörlesztésére fordítani. Ezt sem tudják megtenni a szabad felhasználású devizahitelesek, ami az elemzésünk számításai szerint további milliós nagyságrendű hátrányt jelenthet. Elesik ugyanis a kedvező forinthiteltől és az állami támogatástól is. 

 


Összegezve egy átlagos hitel esetén (20 évre felvett 8 millió forintos frankhitel) egymillió forinttal fizet többet egy szabad felhasználású jelzáloghiteles többet fizet ugyanazért a devizahitelért. Ebben benne van közel 400 ezer forint állami támogatás, amit a lakáskasszánál veszt, az közel ugyanekkora havi törlesztőrészlet különbség, 20 - 30 ezer forinttal kevesebb elengedett kamat és a további több százezer forintot jelentő olcsó, lakástakarékból származó kiváltó hitel.

 

Címkék: