160 ezren végtörleszthetnek összesen

Pénzcentrum2012. február 7. 14:22

Idén január 30-ig meghaladta a 141 ezer darabot a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma, s további 19 ezer szerződés esetében igazolták az ügyfelek a szükséges fedezet meglétét - közölte a PSZÁF. A végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma január végéig mintegy 37 ezer darab volt. Így mintegy 160 ezer családnál szűnt meg a devizakockázatoknak való kitettség - derül ki a PSZÁF összesítéséből.

A PSZÁF közleménye szerint tavaly szeptember 29. és idén január 30. között 141 976 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg a pénzügyi szektorban a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött előzetes piaci adatok alapján. További 19 052 szerződés esetében az ügyfelek január 30-ig igazolták a szükséges fedezetet, így e hiteleknél is esély van a végtörlesztés teljesítésére. Február végéig így összesen mintegy 160 ezer lakossági hitelszerződés zárulhat fix árfolyamú végtörlesztéssel.

A már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 96 százaléka, 136 985 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1 689, illetve 3 302 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon 5,5 millió forint volt, ami jelzi, hogy kifejezetten alacsony összegű - 2-3 millió forintos - hiteleket is tömegesen végtörlesztettek. A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál összességében a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza. Szerződésszám szerint a legtöbb hitelt végtörlesztésére a kereskedelmi bankoknál került sor.

Az ügyfelek 74 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását. A pénzügyi szolgáltatók január végéig 36 980 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 206,8 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 87 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 120 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak.

A 2012. január végéig már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetni. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni. A részletes felügyeleti adatok a Végtörlesztés menüpontban olvashatók. A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek csillapítására a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak.

A PSZÁF folyamatosan szorosan felügyelte (és a továbbiakban is ellenőrzi) a fix árfolyamú végtörlesztési folyamatot, nyomon követte az érintett felügyelt szervezetek helyzetének változását, egyeztetett, intézkedett az intézmények biztonságos működésének folyamatos fenntartása érdekében, haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlatokkal szemben, állásfoglalásokkal, jogszabály-alkotási kezdeményezésekkel és a fogyasztók folyamatos tájékoztatásával segítette a pénzügyi szervezetek és a fogyasztók eligazodását.

Akik lemaradtak a végtörlesztésről

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem kell bánkódniuk azoknak sem, akik lemaradtak a végtörlesztésről, hiszen az új árfolyamrögzítés még kedvezőbb lehet, legalábbis a törlesztőrészletek szempontjából. 2016 végéig (vagy választható módon három évig) csak a rögzített (CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint) árfolyamnak megfelelő összeget kell fizetniük a deviza jelzáloghiteleseknek. Ez idő alatt a ki nem fizetett (vagyis a rögzített árfolyam fölötti) összeg tőkerészéből (vagyis egy átlagos devizahiteles esetében mintegy harmadából) forint alapú gyűjtőszámla-képződik, melyet a devizahitellel párhuzamosan az árfolyamrögzítés után kell törlesztenie az adósnak. A kamattörlesztés rögzített árfolyam fölé eső részét azonban a bank és a kormány fele-fele arányban elengedi, ami több százezer forintos könnyítést jelenthet egy átlagos adósnak. Az új árfolyamrögzítésről december 15-én a kormány és a Bankszövetség már megállapodott, a róla szóló törvénymódosítási javaslatot januári közleménye szerint várhatóan február 13-án nyújtja be a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ha minden jól megy, így április környékén elindulhat a rendszer.

2011.12.16 08:35 Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?

A deviza jelzáloghiteleseket segítő új árfolyamrögzítés várható szabályai

- a szerződésszerűen teljesítő illetve a 90 napi késedelmet meg nem haladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok számára 2012 végéig biztosított lesz az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépés lehetősége. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírása a gyűjtőszámlán 2016 végéig lesz biztosított
- a program hatálya alatt a 180-270 CHF/HUF, a 250-340 EUR/HUF és a 2,5-3,3 JPY/HUF közötti árfolyamsávokban a deviza jelzáloghiteleket az adós az alsó sávhatárnak megfelelő árfolyamon törleszti. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a tőkerészt a hiteladós viseli a hatályos gyűjtőszámla-szabályok szerint. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a kamatrészre eső hányad 50%-át a pénzügyi intézmények, 50%-át a költségvetés viseli. Az elszámolásra negyedévente kerül sor mind az állami, mind a banki kamatrész vonatkozásában.
- a 270 CHF/HUF, a 340 EUR/HUF, a 3,3 JPY/HUF árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot teljes egészében a költségvetés viseli.
- a programba jelentkező deviza jelzáloghitel-adósok a rendszerből a bejelentkezés után 3 évvel jogosultak kilépni.
- a Bankszövetség tagjai vállalták, hogy egységes minták alapján tájékoztatják ügyfeleiket a programban való részvétel lehetőségéről.


De vajon hogy alakul a törlesztőrészlet az új árfolyamrögzítéssel, és mekkora összeget engednek el az adósnak? A Pénzcentrum.hu kalkulátora erre megbízható választ ad.A számítások természetesen a már ismert megállapodáson alapulnak, a jogszabály pontos szövegének ismeretében a közeljövőben még változhatnak.

Címkék: