Az év vesztese: milliókat kellett összeszednie egy hónap alatt

Pénzcentrum2011. december 25. 08:02

Az év egyik legnagyobb vesztese Mária és a pénzügyi racionalitás. Mindenki felelőtlen volt, aki nem vett fel devizahitelt, ez lehet az év tanulsága. A kormányfő szerint mindez az emberek kétharmada akarta így: "Magyarországon mintegy egymillió család él a lakás devizahitelek árnyékában. A nemzeti konzultációs kérdőíven önök azt válaszolták nekünk mintegy kétharmados többséggel, hogy a kormány nyújtson nekik segítséget." Ilyen lett a segítség Mária szemével, Mekk mester is megirigyelné.

Mária története:"Nem akartam tovább euró hitelem fizetni, ezért eladtam ingatlanom, a befolyt összegből pedig le szerettem volna tudni a teljes tartozását. Úgy terveztem, hogy az eladásból származó összeget egymillió forinttal kiegészítem, így nagy vesztességgel ugyan, de végre a hátam mögött tudhatom a tartozást. A szeptemberben bejelentett végtörlesztés azonban nekem keresztbetett, ma 292 az euró, messze a tervezett 272-től. Nem lettem volna jogosult a végtörlesztésre, mivel hitelem 260-as euró árfolyam közelében vettem fel. Természetesen nem is várnám, hogy 250-ért fizethessem vissza, de a 300-as visszafizetést negatív diszkriminációnak tartom. Egy hónapom van, hogy csökkenjen az árfolyam, vagy még egymillióval kell kiegészítenem a teljes előtörlesztési összeget, az adásvételi szerződés értelmében addig kell tehermentesítenem a lakást."

Máriának végül nemcsak egymillió forintot kellett előkerítenie, mivel az euró 300 fölé emelkedett mire lejárt az egy hónap. Azt hogy honnan teremtette elő már nem tudjuk.

Elemzés: végtörlesztés vagy árfolyamrögzítés, melyik a jobb? Kattints!

Aki hamari volt, az is pórul járt

"2005 szeptemberében svajci alapú hitelt vettem fel... 2011 júniusában átváltattam forintra, mivel egyre emelkedett a frank árfolyama, ezzel a törlesztő részletem. A Bank szerint ezzel a lépéssel kizártam magam a végtörlesztők, vagy esetleg valamilyen kedvezmény lehetőségéből.
Higgyem el, és nyugodjak bele rossz lépésembe?"

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más országban, talán nem lett volna ilyen rossz döntés, de 2011-ben Magyarországon több millió forintot is jelentett ez olvasónknak. 

 

Címkék: