Szombaton is dolgoznak a takarékok: egyre több a hitelkérelem

Pénzcentrum2011. december 13. 10:45

Nagy keresletről számoltak be az integrált takarékszövetkezetek devizahitel-kiváltó (végtörlesztési) forinthiteleik iránt. Mintegy 30 milliárd forint összegű hitelkérelmet regisztráltak november közepéig, ebből a hitelképes ügyfelek közel 4,5 milliárd forintot vettek fel november végéig.

Az integrációba tartozó takarékok egyre erőteljesebb ütemű hitelezésére utal, hogy míg októberben a végtörlesztésre felvett összes bankhiteleknek csak 17 százalékát, novemberben már negyedét folyósították, ami messze meghaladja a lakossági hitelezésben betöltött 5 százalékos piaci részüket. A hitelért folyamodókon belül nő és már 93 százalékot ér el a külső ügyfelek száma, azoké, akik egy másik hitelintézetnél lévő adósságukat szeretnék takarékoktól felvett forinthitellel törleszteni. A hitelt igénylők többsége a fővárosi, az agglomerációban lévő és a városi fiókokat keresi fel, a kisebb településeken kevesen regisztrálnak végtörlesztési igényt.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szerint az év végéhez közeledve a hitelkereslet meredeken emelkedik, több takaréknál késő estig és szombaton is kérelmeket bírálnak el. Elmondása szerint ahol megoldható, ott átcsoportosítják a munkaerőt, hogy zökkenőmentes legyen az igénybejelentés. Amennyiben a hitelkérelmek száma meghaladja egy adott fiók kapacitását, az igénylőket átirányítják egy másik fiókhoz, de az sem ritka, hogy éppen a szomszédos takarékhoz. Tőkével és forrással azonban bírják - mondta.

A végtörlesztési veszteségek ugyanakkor őket is érintik. Az integrált takarékok portfoliójában ugyan a deviza-alapú lakossági jelzáloghitelek 1,5 százaléka van, ez a mérték egyes hitelezésben aktív takaréknál azonban jóval nagyobb, ezért az OTSZ prognózisa szerint várhatóan lesz egy-két takarék, amely emiatt veszteséggel zárja a 2011-es évet. A takarékok arra számítanak, hogy ezt az egyszeri veszteséget ellensúlyozza majd az új ügyfelek szerzésével járó - igaz több évre elosztva jelentkező - többletbevétel. 

 

Címkék: