Mi lesz a Providenttel? Akiknek betehet a 30%-os THM

Pénzcentrum2011. november 8. 15:40

Meg fog felelni az új THM-mel kapcsolatos törvényi feltételeknek a Provident. Termékfejlesztésre van szükség, de az alapmodellen nem terveznek változtatást, marad a kezes és fedezet nélküli gyorskölcsönök koncepciója - mondta el lapunknak Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője.

A parlament által tegnap elfogadott THM plafonnal kapcsolatos törvény értelmében a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos kamatfelár felett nem nyújthat pénzintézet kölcsönt, hitelkártya és áruhitel kivételével. Mivel a Provident személyi kölcsönt nyújt, a hitelintézetre várhatóan a 30 százalékos plafon lesz érvényes. A 30, 40 illetve 60 hetes futamidőre nyújtott kölcsönök jelenlegi THM értéke ennek több mint duplája, a legalacsonyabb is 62,74 százalék.

Egyszer már csökkentek a THM-ek

A Provident egyszer már csökkentette hasonló arányban a kölcsönei THM-jét. 2010. június 11-től kizárólag a kamatból és az adminisztrációs díjból áll a THM-et befolyásoló költségek sora. Akkor az árazáskor alkalmazott módosítás lényege az volt, hogy az úgynevezett "Otthoni szolgáltatást"-t nem tette kötelezővé a hitel folyósításához, épp ezért nem is szükséges beleszámolni a díjkalkulációba annak költségét. Otthon szolgáltatás igénybevétele nélkül egy bankszámlára érkezik a kölcsön összege. Így a meghatározó THM, minden folyószámlával rendelkezők ügyfél esetén az összes költséget jelenti. Amennyiben "Otthoni szolgáltatás" -t is igényel valaki, mivel az nem tartozik az alapszolgáltatáshoz, annak díjai külön szerződésben kerülnek meghatározásra.

Mit takarhat a termékfejlesztés? Ehhez nyúlhat hozzá a Provident

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló lehetőség már nem áll rendelkezésre, vagy csak a hosszabb futamidőre nyújtott nagyobb összegű kölcsönök maradhatnak a kínálatában, vagy jelentősen csökkenhetnek a törlesztőrészletek, ezzel a pénzintézet jövedelmezősége. További lehetőség lehet még a törlesztési gyakoriságok csökkentése, ugyanis ez is mérsékli a THM értékét.


Amennyiben mindenféle termékmódosítás nélkül próbálna megfelelni a Provident az új törvénynek, akkor januártól közel felére, számításaink szerint a 30 hétre nyújtott 30 ezer forintos gyorskölcsön esetében 40 százalékkal csökkenhet a hitel törlesztőrészlete (magasabb összegű és hosszabb futamidejű kölcsönöket kevésbé érintheti a változás).

 

Címkék: