Itt a leltár: 66 ezer végörlesztő lesz

Pénzcentrum2011. november 3. 13:26

Leltárt készítettek arról, hogy hogyan alakul a végtörlesztés - mondta el Matolcsy György a ma egy órakor tartott sajtótájékoztatója bevezetőjében. Szász Károllyal a PSZÁF elnökével tartott megbeszélésén kiderült, hogy 3 hét alatt 23 ezer éltek a végtörlesztés lehetőségével.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy eddig három hét adatai alapján ténylegesen 23046 ügyfél élt a végtörlesztés lehetőségével. Ez összesen 133,8 milliárdnyi hitelállományt érintett. 33,4 milliárd forintnyi veszteséget okozott a bankok számára - ismertette a legfrissebb adatokat Szász Károly.

Tájékoztatása szerint további 43 ezer ügyfelet érinthet a lehetőség, ez összesen 295 milliárdnyi hitelállományt jelent, ezzel további 71 milliárd forintos veszteség keletkezhet a bankrendszerben.

Ennél a 66 ezernél jóval nagyobb is lehet a végtörlesztők száma, hiszen a parlament gazdasági és informatikai bizottsága kiterjeszteni készül a költségvetési törvényt a lízing szerződésekre is.


Patai Mihály, a bankszövetség elnöke a nemzetgazdasági miniszterrel tartott megbeszélése után elmondta: megígértem a miniszter úrnak, hogy két héten belül téziseket fogunk letenni az asztalra, amivel a svájci frank problémát kezelni lehet - kezdte beszédét Patai Mihály. A Magyar Bankszövetség elnöke azt is elmondta, hogy ennek érdekében a bankszövetségben létrehoztak egy szakértői csapatot. Hat vezérgazgatót kértem fel erre, a szakértői munkát már elkezdték - tette hozzá.

Patai Mihály a kormánnyal most kötött megállapodásról szólva kiemelte, hogy ennek értelmében a kormány részéről új kezdeményezések nem lesznek a devizahitelesek megmentését illetően. Reméljük meg tudunk állapodni a kormánnyal, nagyon nagy jelentőségű megállapodás lesz - vetítette előre Patai.

Matolcsy György kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nincs varázsintézkedés a devizahitelesek problémájára. A cél, hogy közösen olyan megoldást találjunk, amelyek tehermentesítik a családokat a kockázatoktól. Közös megoldások felé vettük az irányt - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elfogadtam a kormány nevében az elnök úr azon javaslatát, hogy amíg nincs közös megállapodás,addig a kormány nem indít új intézkedéseket - utalt a Bankszövetséggel kötött megállapodás lényegére a miniszter. Arra biztatunk ugyanakkor mindenkit, hogy ragadja meg a végtörlesztés lehetőségét - válaszolta Matolcsy egy másik újságírói kérdésre. A kivárás nem tanácsos, aki teheti ragadja meg az alkalmat - fűzte hozzá.

 

 

Címkék: