Tovább szűkül a kör: nekik sem jár az állami segítség

Pénzcentrum2011. szeptember 16. 13:32

A problémás ügyfeleket és magas hitelösszeget felvevőket is kizárhatja a kormány a kedvezményes végtörlesztés lehetőségéből - írja az origo. A hírportál értesülései szerint a kormányzati apparátus felkérést kapott arra, hogy felmérje, milyen kritériumokkal szűkíthető a csoport.

Pontos hatástanulmány, háttérszámítás nélkül tárgyalt az ügyről szerdán a kormány és múlt héten a Fidesz-KDNP egyaránt. A hírportál szerint a kormány tesztelni akarta a reakciókat a bejelentéssel, és úgy gondolta, ha túl kockázatosnak tűnik a lépés, finomít a javaslaton.

Eddig az alábbi szűkítéseket hajtotta végre a kormány:

- a bankoknak nem lesz kötelező a forinthitelre váltás végtörlesztés esetén
- ingatlanra terhelt devizaalapú hiteleknél vehető csak igénybe
- csak azok élhetnek vele, akik 180 forint alatti frank-, 250 forint alatti euró, illetve 2 forint alatti jenárfolyamon vették fel devizahitelüket
- csak idén év végéig lehet benyújtani a végtörlesztési igényeket

A fenti korlátozások a Portfolio.hu számításai és becslései szerint az alábbi hatásokkal járnak. Minél jelentősebb szűkítést hajt végre a kormány, annál kisebb (de még így is akár több százmilliárdos) károkat okozhat a döntés a bankrendszerben és a hitelpiacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az origo értesülései szerint a kormány az alábbi, további korlátozásokat fontolgatja:

- 5 vagy 10 milliónál kisebb összegű devizahitelt lehet csak kedvezményesen végtörleszteni
- kizárnák azokat, akik részt vettek vagy most részt vesznek hitelátstrukturálási programban
- kizárnák azokat is, akik késedelembe estek a hiteltörlesztéssel (pl. legalább 30 napja nem fizetnek)
- az ingatlan értékét majdnem elérő vagy meghaladó hitelek esetleg szintén kimaradnának.

Címkék: