Megszólalt Orbán: jöhet a végtörlesztés

Pénzcentrum2011. szeptember 12. 12:54

Hétfőn egy órakor napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben. Jöhet a végtörlesztés, határozottabb fellépés az uzsorások ellen.

Orbán Viktor szerint Európa nagy bajban van, Magyarország helyzete azonban stabilabb. A legfontosabb veszély a devizahitelesek helyzete jelenti: olyan helyzetben vannak, amelyre nem lehetett felkészülni, és amit a legtöbben ma már nem is tudnak kezelni. Veszély fenyegeti a munkahelyeket és a vállalkozásokat: a rossz üzleti hangulat elbocsátásokhoz vezethet. Tartani kell a rezsiköltségek elszabadulásától is, de a miniszterelnök komoly problémaként értékelte az uzsorások működését is.Orbán szerint a forint elleni külföldi spekulációk is jelentős veszélyforrást jelentenek.

A kormány ugyanakkor lehetősége is lát a jelenlegi helyzetben, például a vállalkozások fejlesztése, az adósság lefaragása terén. Orbán Viktor új nemzeti szolidaritási rendszert is remél.

Orbán Viktor hat fejezetből álló Országvédelmi tervet jelentett be:

1. Uzsora, uzsorások elleni fellépés. Ne lehessen hitelt adni 30 százalékos kamat fölött. Csökkentik a készpénz formájú szociális támogatásokat.

2. A rezsiterhek csökkentése. A központi ármegállapítást bevezetik a szemét- és a vízdíjnál is.

3. Sarkalatos törvények az egészségügy, a nyugdíj és az önkormányzatok esetében.

4. Devizahitel-végtörlesztés: nem kötelezik a bankokat forinthitel nyújtására

A Fidesz-KDNP azt javasolta a múlt héten, hogy az Otthonvédelmi Akciótervben rögzítsék a korábban már megállapított árfolyamokat, és ezen tegyék lehetővé a hitel költségmentes, egyösszegű visszatörlesztését. A kormány megvizsgálta ennek lehetőségét, figyelembe véve, hogy nem ingatja-e meg a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a külföldiek mögött ott állnak anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam, efelől ne legyen senkinek kétsége - fogalmazott Orbán. Azt találták, hogy a mostani lépéstől függetlenül folyamatosan csökkentik kitettségüket egyes bankok, sőt, egyes bankoknál a vezetők jutalmazásának eltétele a hitelezés csökkentése - mondta Orbán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar jog lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam törvénnyel módosítsa a már megkötött jelzálogszerződéseket - mondta a miniszterelnök. Várható azonban, hogy nemzetközi szervezeteknél emiatt megtámadják a magyar államot, kedvezőtlen intézkedések esetén azonban megfelelő válaszindézkedésekkel reagál a kormány - közölte. Lehetővé teszik ezért a csökkentett árfolyamon történő végtörlesztést, de nem lesz előírva kötelező forinthitelre nyújtás, ez ugyanis megindul állami kényszer nélkül is - mondta Orbán. Ezzel megvalósítható a Fidesz és a KDNP előterjesztése - tette hozzá.

Azt is javasolják, hogy változtassanak a bankok hitelezési gyakorlatán. Jogszabályban mondanák ki, hogy a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerült költségeket csak forintban terhelhessék rá ügyfeleikre, továbbá javasolják, hogy vezessék be a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatozást. Felszólítják a bankokat pozitív adóslisták létrehozására is - mondta Orbán. Megvizsgálják ezentúl azt is, miért maradtak el Magyarországon azok az intézkedések, melyekkel a környező országok már jóval korábban megvédték devizahiteleseiket.

5. Pénzügyi védelmi terv: októberben és novemberben visszafizetjük az EU és az IMF felé fennálló tartozásunkat. Mérsékelné a kormány az ország pénzügyi függését, 3 százalék alatti költségvetési hiány a cél. Adóváltozások: Magyarország kéri Brüsszel jóváhagyását a luxusadóhoz. Fordított áfa bevezetése a mezőgazdasági termékek esetében.

6. Start munkaprogram: szigor a feketemunka ellen.

 

Címkék: