Ennyi a devizahitele Pataky Attilának: szenved az Edda legendája

Pénzcentrum2011. augusztus 28. 08:06

Svájcifrank-allergia kínozza Pataky Attilát. Az Edda egykori frontembere sem különbözik rengeteg sorstársától; az elmúlt hónapokban neki is drámai mértékben megugrott a törlesztőrészlete.

A svájci frank árfolyamának szárnyalása miatt Pataky Attilának is az egekbe ugrott az elmúlt hónapokban a törlesztőrészlete. Az énekes két évvel ezelőtt, 164 forintos árfolyam mellett vett fel hitelt az alpesi devizában, melynek havi törlesztőrészlete mára megközelíti a félmillió forintot.

"Amikor két ével ezelőtt 164 forinton felvettem, nem erről volt szó, azt mondták, lesz ez kevesebb is" - panaszkodott az Új Ásznak az énekes, aki a havi törlesztőjével kapcsolatban megjegyezte: "Megy fel, mint az állat, amit pedig már ráraktak, az az elviselhetetlenség közelében jár."

A Pénzcentrum.hu számításai szerint 10 éves futamidő mellett mintegy 25 millió forintos felvett hitelösszegről beszélhetünk a sztár esetében, míg 20 éves futamidő esetén ez az összeg akár elérheti a 35-40 millió forintot is. Ekkora kölcsön esetén tehát nem okoz nagy meglepetést, hogy az egykori frontember által vásárolt ingatlan ára jó eséllyel eléri a 30 millió forintos értékhatárt.

Mi lesz, ha nem bírja a részleteket a sztár?

Eredetileg az árverési és kilakoltatási moratórium hatálya alól 2011. július 1-jétől kikerültek volna a nagy értékű ingatlanok, vagyis azok, amelyeknek az esetében a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió forintot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió forintot. A gazdasági bizottság zárószavazás előtti módosító indítványa azonban lehetővé tette, hogy 2011. október 1-jéig ezeknek a lakóingatlanoknak is legfeljebb a 2 százalékát lehessen értékesíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya a 100 ezerre tehető problémás hitellel terhelt ingatlanállományon belül megközelítőleg 8 000 darab, így mintegy 160 nagy értékű lakás lehet az, ami országos szinten kalapács alá kerülhet idén októberig. Mint már korábban megírtuk október 1-jével úgynevezett kényszerértékesítési kvóta lép életbe: a bankok 2011-ben összes fedezeti ingatlanuk 2 százalékát, 2012-ben 3, 2013-ban 4, 2014-ben pedig 5 százalékát adhatják át kényszerértékesítésre. A megyékben és a fővárosban azonos kvóta érvényesül majd.

 

Címkék: