Újabb problémába ütközik az adósmentés

Pénzcentrum2011. augusztus 24. 08:31

Újabb megoldásra váró problémába ütközik az adósmentés. A hitelintézetek üzletszabályzata ugyanis ütközik a devizahitelesek mentőcsomagjának részeként tegnap megjelent kormányrendelettel - írja a Népszabadság.

Az Otthonvédelmi Program miatt üzletszabályzatuk módosítására kényszerülhetnek a hitelintézetek. A tegnap megjelent kormányrendelet szerint a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb 30 évvel meghaladhatja az eredeti devizahitel-szerződés futamidejét, de az adós 75. életévével a futamidőnek le kell zárulnia.

Ellenben a legtöbb banknál ennél alacsonyabb életkorhoz kötik a szerződéskötést, pontosabban különböző feltételeket szabnak arra az esetre, ha a szerződő a futamidő lejártakor már túllépné az üzletszabályzatban rögzített életkort. Hitelintézete válogatja, hol húzzák meg a határt; van olyan bank, ahol 65 évben, de akadnak, ahol 70 évben állapították ezt meg.

Nekik pótlólagos fedezetről kell gondoskodniuk, vagy adótársat, kezest kell bevonniuk, ha szerződni akarnak a bankkal. Márpedig erre az Otthonvédő Programban részt vevőknek is szükségük lesz, hogy megnyíljon számukra a gyűjtőszámla.

Az akár 30 évvel is elnyúló futamidő miatt megeshet, hogy a devizaadós már nem felel meg a bank üzletszabályzatában foglaltaknak. Alapesetben tehát a bank kérhetné a pótlólagos fedezet bevonását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor a törvény kimondja, hogy a devizakölcsön szerződés módosításáért - amire a gyűjtőszámla szerződés miatt van szükség - a pénzügyi intézmény a hiteladóssal szemben semmilyen költséget nem érvényesíthet. Éppen ezért a hitelintézeteknek vélhetően alkalmazkodniuk kell az állammal kötött megállapodáshoz, ezért ki kell igazítaniuk üzletszabályzatukat.

 

Címkék: