Ez fog történni a devizahitelesekkel 3 év múlva

Pénzcentrum2011. augusztus 22. 22:16

Tisztázta a devizahitelesek három éves árfolyamrögzítést követő időszakra vonatkozó szabályainak jó részét a kormány hétfőn megjelent rendelete. A futamidő-hosszabbításra vonatkozó szabály nem a teljes hitelre, csak a gyűjtőszámlásra vonatkozik, és az ügyfélnek magának kell kérnie, hogy ne hosszabbodjon utóbbi futamideje akkor sem, ha a törlesztőrészlet összege meghaladja az árfolyamrögzítés alatti utolsó (csökkentett) törlesztőrészlet 15%-át.

A rendelet szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztő részlet összege az alábbi kivételekkel nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15%-át. Tehát a forint alapú gyűjtőszámla-hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb az árfolyamrögzítés időszaka alatti utolsó törlesztőrészlet 15%-ánál, a devizahiteles alaphitelre nem vonatkozik korlátozás.

Amennyiben e korlátozással nem kíván élni az ügyfél, a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka záró időpontját megelőző 60. napig írásban kérheti a pénzügyi intézménytől, hogy gyűjtőszámla-hitelének törlesztőrészlete meghaladja a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15%-át. A havonta ily módon fizetendő törlesztőrészlet összegét a hiteladós a kérelemben maga határozza meg.

A bank az ügyfél fenti döntése alapján határozza meg a gyűjtőszámla-hitelkeret futamidejét, vagyis nem a teljes (gyűjtőszámla és deviza) hitel tartozás futamideje kerül meghosszabbításra. A pénzügyi intézmény a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka záró időpontjától számított 15 napon belül írásban értesíti a hiteladóst a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamidejéről és az első kamatperiódusra érvényes havi törlesztő részlet forint összegéről - szól a rendelet.

A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a devizakölcsön eredeti futamidejét, a devizakölcsön és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb a hiteladós 75. életévének betöltéséig terjedhet. A rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg - megerősítve a korábbi kormányzati nyilatkozatokat -, miszerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény köteles. 

Címkék: