Péntekre stabilizálódott a frank: ez történt a héten a devizával

Pénzcentrum2011. augusztus 12. 17:12

Kedd éjszaka óta 10%-ot zuhant a svájci frank az euróval szemben, aminek döntő része a csütörtöki és pénteki kereskedésben következett be. Ezek láttán kezdenek megjelenni a trendfordulót sugalló elemzések, szakértői kommentárok. Bár ezt még korai lenne nagy biztonsággal kijelenteni, az egyre valószínűbb, hogy a frank az euróval szemben a paritás felett ingadozhat egy enyhén gyengülő trend mellett a következő hónapokban. Ezt egyrészt a svájci jegybank sorozatos figyelmeztetései és eszköztára, másrészt több piaci tényező együttesen érheti el.

Egy csütörtöki svájci jegybankelnöki nyilatkozat szerint extrém esetben átmenetileg rögzíthetik is a svájci frank árfolyamát az euróhoz képest.

Ehhez egyes szereplők rögtön feltételezett árfolyamtartományt is társítottak (1,12-1,15 között). Ez a piaci szóbeszéd hatalmas frankgyengülést okozott csütörtök délután, a jegyzések 1,05 körülről 1,09 körülig ugrottak, ma pedig az egyre javuló nemzetközi befektetői hangulatban tovább folytatódott a frank hanyatlása, a jegyzések 1,10 fölé emelkedtek. Ezzel párhuzamosan a frank/forint jegyzések 250 alá süllyedtek a kedd esti 273-ról.


Mindez azt jelenti, hogy kedd éjszaka óta 10%-ot zuhant az alpesi deviza az euróval szemben, ami a frank erősödésére játszó befektetőknek már egyre komolyabb fájdalmat, vagy az elért profitjuk jelentős részének olvadását jelenti. Egyre többen gondolkodhatnak el azon, hogy jobb lenne óvatosságból részben zárni a frank erősödésre játszó pozíciókat, ami értelemszerűen tovább gyengítheti az alpesi fizetőeszközt.

Címkék: