Ez végleg betehet a frankhiteleseknek

Magyar Hírlap2011. július 28. 08:32

A frank euró szintre való erősödése keserítheti meg a hazai frankhitelesek életét. A dollár árfolyama esik, elsőszámú menekülődevizává léphet elő a svájci frank, ezzel jelentősen nőhet az árfolyama - írja a Magyar Hírlap.

Az amerikai képviselőház ma szavaz a republikánus törvényjavaslatról, ami 10 év alatt 850 - 1100 milliárd dollárral faragná le az amerikai adóságot. Amennyiben nem sikerül megszavazni a törvényt, valóban nagyobb feszültség lehet a világpiacon.

Ahogy a napokban is kifejtettük a görög mentőcsomag megszületése sem jelent tartós megoldást az eurózóna adósságválságára, így továbbra is nagy kilengésekre számíthatunk a forint euróval és svájci frankkal szembeni árfolyamában, amelyet csak fokozhatnak a küszöbön álló amerikai államcsőddel kapcsolatos komoly aggodalmak - mutatott rá a devizaárfolyamokra potenciálisan még nagyobb hatással lévő eseményekre Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Amennyiben egy nyugodtabb hangulati periódus alakul ki augusztus közepétől a nemzetközi devizapiacokon, úgy a forint mérsékelten erősödhet az euróval és a svájci frankkal szemben, a 260-265-ös, illetve a 210-215-ös tartományok irányába. Amennyiben a devizahiteles előtörlesztésben gondolkodik, érdemes ezeket a periódusokat kivárnia, de sajnos nem lehet kizárni, hogy a forint az adósságválság súlyosbodása miatt további mérsékelt, 5 százalék körüli gyengülést szenved el a következő időszakban - tette hozzá az elemző. Weinhardt Attila meglátása szerint a rögzített jelzáloghitel-törlesztési árfolyamot év végéig akkor érdemes választania a hiteladósnak, ha már a törlesztés határán billeg és a következő 3 évben a biztonság számára a fő érték.

A Portfolio.hu elemzője tehát több forgatókönyv lehetséges az amerikai törvény elutasítása után is. Mivel nem egyértelmű, hogy egy ilyen kényes helyzetben melyik devizát használják menekülési útvonalnak a befektetők. A dollár is egy lehetséges kiút marad, hiszen piaca sokkal likvidebb és nem is annyira túlvásárolt, mint a svájci frank. Így az is előfordulhat, hogy a dollár erősödni tud egy ilyen helyzetben is, a frank árfolyama viszont csak kismértékben emelkedik.

 

Címkék: