Hihetetlen: 2 millió ember nem tudja fizetni hitelét

Magyar Hírlap2011. július 27. 08:32

Aggasztó képet festenek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) adatai. A rendszerben nyilvántartott késedelmes lakossági hitelek aránya tovább növekedett; mintegy 620 ezer lakossági hitelszerződést nem tudnak fizetni az ügyfelek több mint három hónapja - írja a Magyar Hírlap.

A júliusban frissített adatok szerint egymillió 620 ezer, késedelembe esett lakossági hitelszerződésből mindössze 147 ezret zártak le, egymillió 473 ezer pedig az "aktív bedőlt" hitel száma. Májusban egymillió 609 ezer bajba jutott szerződést tartottak nyilván, amelyből 148 ezret zártak le, s egymillió 461 ezer darab szerződést nem fizettek több mint kilencven napja. A vállalkozói hitelszerződések esetében valamivel jobb a helyzet: itt stagnálás látható.

Ha hozzávesszük az idén végrehajtott jogszabály-módosítás következtében a rendszerből kikerült13-14 százaléknyi lakossági mulasztást a jelenlegi regisztrált 1,6 milliós lakossági hiteltartozáshoz, akkor azt láthatjuk, hogy csaknem kétmillióra duzzadt a fizetni nem tudó ügyfelek száma.

 

Címkék: