Jelentős visszaesés a vállalati hitelezésben

Világgazdaság2011. május 4. 08:32

Nagymértékben visszaesett az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége. A jelentős visszaesésnek pedig aligha szabhat gátat, hogy a hitelintézetek nemhogy csökkentették volna, de helyenként még emelték is a kamatokatat a vállalti finanszírozásban - írja a Világgazdaság.

Több mint harmadával mérséklődött az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége az első negyedévben. Még nagyobb a visszaesés, ha a múlt havi adatokat vesszük górcső alá. A márciusban hitelezett mennyiség 40 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Éppúgy mint az új hitelek mennyiségén a kölcsönök árazásán sem látszik, hogy a hitelintézetek mindent megtennének azért hogy ez a tendencia ne folytatódjon. A céges folyószámlahitelek átlagos kamata gyakorlatilag stagnál, az egyéb kölcsönök kamata ellenben már több mint egy százalékponttal emelkedett.

"Alacsony gazdasági növekedés mellett nincs megfelelő kereslet a hitelek iránt" - mondta el véleményét a vállalati hitelezés ily mértékű visszaeséséről Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Véleménye szerint gazdasági növekedés nélkül a vállalkozások csak félve fordulnak hitelekért, valamint a hitelintézetek is szigorúbb feltételekhez kötik azok folyósítását, hogy kockázataikat mérsékeljék.

A vállalati hitelezés nagymértékű mérséklődéséhez az is hozzájárul - véli Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző alelnöke, hogy az anyabankok átértékelik hazánkban folytatott szerepvállalásukat. Szerinte azonban ez a trend meg fog változni amennyiben javul az ország megítélése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: