Hiába törlesztünk, egyre nő az adósságunk

Pénzcentrum2011. április 6. 15:02

Hiába törlesztettünk sokat egy év alatt a lakosság tartozása 9,4 százalékkal emelkedett, derül ki a Bankárképző friss elemzéséből. Ez elsősorban az árfolyammozgásoknak volt köszönhető.

A lakossági (bruttó) hitelállomány forintban kifejezve 9,4%-kal emelkedett éves szinten, de a devizamozgásokkal korrigált értéke ez idő alatt 153 milliárd forinttal csökkent, ami az állományra vetítve 2,1%-os éves csökkenést jelentett. (2010. év végére a megelőző év végéhez képest a CHF a forinthoz viszonyítva közel 23%-kal erősödött. Miután a CHF aránya az eszközök között a lakossági hiteleknél a legmagasabb, ezért ezt a portfóliót érintette a legerőteljesebben az árfolyammozgás.) Tehát, miközben korrigáltan a lakosság hitelállománya csökkent, ezt az adós háztartások nem érzik, mert az árfolyamok következtében adósságuk emelkedett.

 

A tavalyi év során folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott az átütemezett vagy átstrukturált hitelállomány, amely az év végére elérte a teljes lakossági hitelállomány 6%-át, ezen belül a jelzáloghitelek 9%-át strukturálták át. Az átütemezés egyre inkább kiterjedt az egyszer már ütemezett hitelek újabb átütemezésére is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakossági hitelek részpiacait tekintve a jelzálogpiac kis mértékben, de szűkült: miközben a lakáscélú hitelek állománya 1,9%-kal csökkent, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelek 2,1%-kal nőttek; összességben a jelzáloghiteleken 0,6%-os állománycsökkenés történt. Jelentős állománycsökkenés volt tapasztalható a személyi kölcsönökön és áruvásárlási hiteleken: míg az előbbiek teljes állománya 11,8%-kal, az utóbbiaké 22,1%-kal csökkent, jelezve, hogy a fogyasztási célú hitelkereslet továbbra sem talált magára. Mindeközben a folyószámlahitel-állomány 10,8%-kal nőtt 2010 során.

Címkék: